Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti România are un rol important privind Brexitul

România are un rol important privind Brexitul

DISTRIBUIȚI

146238 – 22062017  La 22 iunie 2017, a avut loc la sediul Ministerului Afacerilor Externe reuniunea săptămânală a grupului de lucru interministerial privind Brexit, prezidată de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall. În contextul în care la 19 iunie 2017 au fost demarate oficial negocierile dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie, reuniunea a fost organizată în format extins, fiind invitate să participe toate ministerele la nivel de secretar de stat.

În cadrul reuniunii, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a prezentat cele mai recente evoluții pe plan european cu privire la procesul de retragere al Marii Britanii din Uniunea Europeană, cu accent particular pe concluziile primei runde de negocieri din 19 iunie, rezultatele dezbaterii din cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale (art.50) care a avut loc la data de 20 iunie la Luxemburg, precum și pe elementele care se află acum pe agenda Consiliului European de la Bruxelles.

Ministrul delegat Ana Birchall a apreciat maniera constructivă în care au debutat negocierile cu Marea Britanie, acestea urmând să se concentreze în prima fază pe patru priorități: drepturile cetățenilor, aspectele financiare, aspecte ce țin de procesul de separare și frontiere (Irlanda). În context, a subliniat importanța menținerii unității UE27, și urmărirea cu hotărâre a obiectivelor stabilite în directivele de negociere ale Comisiei Europene. În plus, Ana Birchall a subliniat interesul arătat de Marea Britanie pentru păstrarea unei relații speciale cu UE post-retragere, care să se axeze pe comerț, apărare și securitate. Având în vedere demararea oficială a negocierilor referitoare la Brexit, la propunerea ministrului delegat s-a decis activarea grupului de lucru interministerial care să urmărească în detaliu și cu atenție evoluțiile privind drepturile și interesele cetățenilor români din Marea Britanie și ale familiilor lor.

De asemenea, ministrul delegat a reiterat importanța participării experților din cadrul ministerelor la grupul de lucru ad-hoc de la nivelul Consiliului UE, acesta fiind singurul for în care se pot discuta pozițiile de negociere ale Uniunii Europene. În acest sens, ministrul delegat a subliniat că „fundamentarea și consolidarea poziției noastre, în special prin intermediul contribuțiilor sectoriale, și continuarea unei implicări active, pe toate palierele, a ministerelor pentru pregătirea negocierilor este foarte importantă pentru susținerea intereselor și priorităților României în negocieri”.

În contextul dezbaterii procedurii de relocare a agențiilor europene din Marea Britanie la Consiliul Afaceri General art.50, ministrul delegat a subliniat eforturile României pentru construirea unei candidaturi pentru găzduirea Agenției Europene pentru Medicamente. „Este important să se asigure un tratament echitabil tuturor candidaturilor pe baza unei abordări echilibrate și principiale la nivelul UE, cu accent pe păstrarea unității UE27 în procesul relocării. Punctul referitor la relocarea agențiilor europene cu sediul în Marea Britanie se află și pe agenda Consiliului European și suntem în discuții pe acest subiect cu reprezentanții instituțiilor de la Bruxelles”, a reiterat ministrul Ana Birchall.

La propunerea ministrului delegat, în cadrul discuțiilor cu reprezentanții Secretariatului General al Guvernului, Agenției Naționale a Medicamentului și ai Ministerului Sănătății, a fost adoptată agenda de acțiuni sectoriale cu termene și responsabili, astfel încât dosarul de candidatură și de promovare a candidaturii României să fie finalizat conform graficului. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.