Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Unii plătesc mai mult pentru energie

Unii plătesc mai mult pentru energie

DISTRIBUIȚI

146313 – 27062017 Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) a anunțat la finalul săptămânii trecute că energia electrică se va scumpi cu până la 8%, începând de la 1 iulie, ca urmare a unei ajustări de tarif, înştiinţează Curierul national. Numai că se pare că această informație nu este întocmai cu realitatea din domeniu, conform e-nergia.ro. Factura consumatorilor casnici din București alimentaţi în sistem de serviciu universal, adica marea majoritate, va creşte cu 11,6%, susține sursa menționată. Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) a anunțat la finalul săptămânii trecute că energia electrică se va scumpi cu până la 8%, începând de la 1 iulie, ca urmare a unei ajustări de tarif.

Numai că se pare că această informație nu este întocmai cu realitatea din domeniu, conform e-nergia.ro. Factura consumatorilor casnici din București alimentaţi în sistem de serviciu universal, adica marea majoritate, va creşte cu 11,6%, susține sursa menționată.

ANRE a hotărât vinerea trecută scăderea cu 5,16% a tarifelor reglementate aplicate de furnizorii de ultimă instanță (FUI) clienților casnici care nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate, dar şi creşterea medie a tarifelor de tip componentă de piaţă concurenţială (CPC), aferente aceluiaşi tip de consumatori, cu 8,53%. Majorările intră în vigoare la 1 iulie, iar noile tarife sunt valabile până la finalul lunii septembrie. „În domeniul energiei electrice, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat Ordinul nr. 50/2017 privind modificarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanţă (FUI) clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate, prin care s-a decis scăderea cu 5,16% a tarifelor reglementate aplicate de FUI clienţilor casnici, începând cu data de 1 iulie 2017 şi până la sfârşitul acestui an. Energia electrică furnizată la tarife reglementate reprezintă 10% din totalul energiei electrice furnizate la clienţii casnici. Avizarea tarifelor de tip Componentă piaţă concurenţială (CPC), cu modificări faţă de solicitările FUI, aplicabile, în trimestrul III, clienţilor finali casnici şi noncasnici, beneficiari ai serviciului universal. Energia electrică furnizată la tarif CPC reprezintă 90% din consumul clienţilor casnici şi este achiziţionată de FUI exclusiv din piaţa concurenţială, unde preţul energiei electrice a înregistrat o creştere cu 24% faţă de trimestrul II. În aceste condiţii, deşi FUI au propus creşteri cu 25% a acestor tarife, pe baza analizei realităţilor şi tendinţelor din piaţă, ANRE a considerat justificată o creştere medie la nivel naţional a tarifelor de tip CPC de 8,53%”, se precizează într-un comunicat al ANRE.

Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, anunţa, în luna februarie a acestui an, că preţul energiei electrice pentru populaţie ar putea creşte cu 1-2% de la 1 iulie, ca urmare a preţurilor foarte mari de pe bursa de energie din luna ianuarie, și nicidecum cu 11,6% precum se pare că va fi cazul în prezent.  – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.