Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Viorel Ștefan : Încercăm să echilibrăm motoarele de creștere ale economiei

Viorel Ștefan : Încercăm să echilibrăm motoarele de creștere ale economiei

DISTRIBUIȚI

146158 – 1906208  Ministrul Finanțelor Publice a declarat la Conferința Capital despre Antreprenoriatul Românesc că motoarele economiei merg bine, dar mai trebuie echilibrate. Dezbaterea organizată de revista Capital este necesară pentru cei care au ceva de spus despre politicile publice, potrivit capital.ro.

În acest context vreau să vorbesc despre lucruri optimiste. România are în prezent cea mai mare creştere din Ununea Europeană. Dar trebuie să ne uităm atent la motoarele acestei creşteri. Despre programul de guvernare s-a vorbit în special despre o componenteă care vizează relazare ficală. Dar el are şi o componentă care vizează echilibrarea sau chiar schimbarea acestor motoare. Sunt şi măsuri dureroase acolo. Reforme structurale. Statul poate determina aceste modificări doar prin măsuri legislative. E vorba de măsuri care vor determina modificări structurale şi în mediul concurenţial. Cu efecte pe productivitate, îmbunătăţirea veniturilor, ş.a.m.d. Faţă de anul trecut putrerea de cumpărare a crescut cu 15,7%. Este cea mai consistentă majorare din ultimii 15 ani. Inflaţia în România este de 0,4%, cea mai mciă din UE. Am atras şi investiţii străine care au generat locuri de muncă şi o rată a şomajului aflată la un minim istoric. Exporturile sunt şi ele la cel mai ridicat după 2012. Prin urmare, rezultatele sunt bune şi palpabile. Am început anul cu reducerea taxelor şi impozitelor. Am încercat să atacăm birocraţia. Trebuie să continuăm în această direcţie. Cu siguranţă toţi antreprenorii se gândesc în primul rând la ANAF. Ne-am propis să ieşim din paradigma care arată că de moarte şi de fisc nu poţi să scapi. Am regăsit această abordare şi la nivel european sau chiar la nivelul OECD. E mult mai productiv şi eficient ca o ţară să aibă o administrare fiscală prietenoasă decât un bau-bau.”

IT-ul, una dintre priorităţi

IT-ul este una dintre priorităţile coaliţiei aflată la guvernare. Am introdus scutirea de impozit pe profit pentru entităţile cu activitate în zona IT. Am reglementat de vreo două luni acea facilitate care priveşte neplata impozitului pe venit pentru echipele care lucrează în cercetare, inclusiv în IT. Acum avem în plan extinderea scutirii de impozit în zona IT şi pentru cei cu studii medii. Cred că acum industria IT înseamnă vreo 6% din PIB şi sper să ajungem chiar la 10%. – PROMPT MEDIA

 

foto:capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.