Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Ziua universală a iei, celebrată în cadrul Festivalului ”RomânIA Autentică”

Ziua universală a iei, celebrată în cadrul Festivalului ”RomânIA Autentică”

DISTRIBUIȚI

 146258 – 23062017  De Sânziene, în data de 24 iunie 2017, Departamentul Centenar împreună cu Asociația Națională a Antreprenorilor, Asociația „Flori de Ie”, Consiliul Județean Gorj, Consiliul Local Peștișani, Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu, Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Școala Populară de Artă din Târgu Jiu și Consiliul Local al Municipiului Iași, organizează a doua ediție a Festivalului „RomânIA Autentică”.

„RomânIA Autentică” va avea loc în acest an atât în județul Gorj, la Târgu Jiu și Hobița, cât și la Iași, organizatorii propunându-și să adune la manifestări peste 10.000 de oameni îmbrăcați în straie populare. La Târgu Jiu, în Parcul Coloanei Fără Sfârșit, la ora 10:00, secretarul de stat Cristian Ioan Videscu, coordonatorul Departamentului Centenar, va participa la obiceiurile de Sânziene, care vor deschide marea sărbătoare a costumului popular din Gorj. Momentele artistice de la Târgu Jiu vor fi coordonate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” și Școala Populară de Artă din Târgu Jiu, la eveniment fiind așteptați sute de copii, care să se prindă într-o horă a iei sub semnul tricolorului. În aceeași zi, secretarul de stat Cristian Ioan Videscu va lua parte la serbarea câmpenească de la Hobița, satul natal al lui Constantin Brâncuși, unde vor avea loc expoziții și demonstrații ale meșteșugarilor populari. Pe scena festivalului vor evolua ansambluri din toate zonele județului: Ansamblul „Roua” din Cloșani, Ansamblul „Cânt și Joc” din comuna Peștișani, Ansamblul „Brâulețul” din comuna Bălcești, Ansamblul „Maria Apostol” din comuna Bâlta, Ansamblul „Liviu Dafinescu” din comuna Baia de Fier, Ansamblul „Flori de Joc” din comuna Țânțăreni, Ansamblul „Altița Bărbăteștiului” din comuna Bărbătești, Ansamblul „Cununița” din comuna Dănciulești, Ansamblul „Bobocelu” din comuna Crușeț, Ansamblul „Brâulețul” din orașul Turceni, ansambluri și grupuri vocale ale Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu.

În spectacolul de gală al festivalului „RomânIA Autentică” din Hobița, vor urca pe scenă mari nume ale cântului popular: Niculina Stoican, Maria Dragomiroiu, Nicoleta Voica, Veta Biriș, Alexandru Brădățan, Andreea Haisan, Maria Loga, Victorița Lăcătușu, Valentin Sanfira, Claudia Torop, Roberta Crintea, Alexandra Bleaje, Marian Mendregoniu, Georgiana Bârsac, Natalia Gojanu, Roxana Croitoru precum și alți invitați speciali. Acompaniamentul va fi asigurat de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, coordonat de către domnul Gheorghe Porumbel, și va fi dirijat de maeștrii Marcel Parnica și Aurel Blondea. Corpul de balet va fi coordonat de maestrul coregraf Valeriu Saraolu.

Încă de la prima sa ediție, festivalul „RomânIA Autentică” a devenit un element disctinctiv în hora evenimentelor culturale românești. Precum odinioară, participanții se vor putea bucura de o autentică sărbătoare a tradițiilor, iilor și meșteșugurilor populare românești. La Iași, bunăoară, istoria portul popular poate fi admirată într-o veritabilă paradă a costumului tradițonal, pe traseul Palatul Roznovanu — Palatul Culturii. Și – ca notă de autenticitate și continuitate – biletul de intrare la cea de a doua ediție a Festivalului „RomânIA Autentică” este IA. Ia românească. PROMPT MEDIA

 

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentMazăre, amânat din nou
Articolul următorDecizie amânată

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.