Acasă Economie București: ANCOM atenționează!

București: ANCOM atenționează!

DISTRIBUIȚI

146708 – 18072017 –   De la 15 iunie 2017, utilizatorii romani care calatoresc temporar in tarile UE, Norvegia, Islanda si Liechtenstein (SEE) pot utiliza in roaming la fel ca acasa minutele, SMS-urile si datele nationale incluse in planurile tarifare si (extra)optiunile asociate acestora, pentru consumul suplimentar in roaming aplicandu-li-se tarifele nationale. Totusi, furnizorii pot stabili, cu respectarea reglementarilor europene, anumite limite rezonabile de utilizare a serviciilor in roaming in UE/SEE, pentru a preveni folosirea abuziva sau anormala a „roam like at home”. Depasirea acestor limite poate conduce la plata unor suprataxe, ale caror valori sunt plafonate.

Cand poate fi suprataxat consumul in ”roam like at home”

Conform normelor europene, furnizorii le pot aplica utilizatorilor romani suprataxe pentru consum abuziv sau anormal daca acestia nu au resdinta sau legaturi stabile cu Romania si folosesc o cartela SIM (abonament sau cartela preplatita) din Romania pentru a comunica in roaming in UE/SEE, folosesc permanent abonamentele sau cartelele preplatite pentru a comunica in ”roam like at home”, mai exact daca intr-o perioada de monitorizare de cel putin patru luni utilizatorii comunica mai mult in roaming decat national (atat consumul de resurse, cat si prezenta in retea sunt mai mari in roaming in UE/SEE fata de national), inregistreaza o lunga perioada de inactivitate pe o cartela SIM si folosesc aceeasi cartela preponderent sau chiar exclusiv in roaming in UE/SEE sau au cumparat si utilizat succesiv in roaming in UE/SEE mai multe cartele SIM de la acelasi furnizor.

Operatorii mobili sunt obligati sa descrie, in mod detaliat, in contractele incheiate cu utilizatorii, Politica de Utilizare Rezonabila (PUR) a serviciului de roaming in UE/SEE pe care o aplica.

Suprataxe specifice consumului de date in ”roam like at home”

Suplimentar, in cazul resurselor de date consumate in roaming, limita de utilizare rezonabila se poate exprima inclusiv intr-un volum de MB/GB, astfel ca utilizatorii pot plati suprataxe si atunci cand pentru planuri tarifare cu resurse de date (cvasi)nelimitate – depasesc limita calculata ca 2 x (costul lunar fara TVA: 7,7), pentru cartelele preplatite fara resurse de date incluse – depasesc limita calculata ca valoarea creditului disponibil: 7,7. Atentie! Vei primi o notificare de la operatorul tau atunci cand epuizezi limita de date in „roam like at home”, cu mentionarea suprataxei pe care o vei plati in continuare.

Pentru a usura estimarea limitei de utilizare rezonabila a datelor pe care utilizatorii le pot consuma in roaming in UE/SEE, ANCOM a dezvoltat o aplicatie tip widget.

Nivelul suprataxelor aplicabile

Daca depasesc utilizarea rezonabila a serviciului de roaming in UE/SEE, operatorii le pot aplica propriilor clienti anumite suprataxe, in plus fata de tarifele nationale. Valoarea acestor suprataxe nu poate depasi urmatoarele plafoane:

  1. a)    0,032 Euro/minut pentru apeluri efectuate;
  2. b)    0,0108 Euro/minut pentru apeluri primite;
  3. c)    0,01 Euro/SMS pentru SMS-uri trimise;
  4. d)    0,0077 Euro/MB (7,7 Euro/GB) pentru transfer date (intre 15 iunie – 31 decembrie 2017).

Aceste suprataxe sunt semnificativ mai reduse decat tarifele maxime aplicabile inainte de 15 iunie 2017 pentru consumul de servicii in roaming in UE/SEE.

Suprataxa de sustenabilitate pentru roaming in UE/SEE

Furnizorii care nu sunt in masura sa sustina comercial „roam like at home” pot fi autorizati de ANCOM sa perceapa anumite suprataxe, in plus fata de tarifele nationale, chiar daca utilizatorii nu au depasit limitele de utilizare rezonabila a serviciului de roaming in UE/SEE.

In perioada 30 iunie 2017 – 30 iunie 2018, operatorul RCS&RDS este autorizat sa aplice suprataxe de sustenabilitate de la primul minut efectuat sau primit/MB consumat in roaming in UE/SEE, in limitele plafonate de Autoritate.

Daca operatorul tau nu iti respecta drepturile de utilizare a serviciului de roaming in spatiul UE/SEE, poti face o sesizare catre ANCOM. –   PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.