Acasă Politic București: Carta Albă a Apărării 2017, însușită de Guvern

București: Carta Albă a Apărării 2017, însușită de Guvern

DISTRIBUIȚI

146413 – 03072017 – Guvernul României și-a însușit, în ședința din 30 iunie, Carta Albă a Apărării 2017, document elaborat de Ministerul Apărării Naționale. Carta reflectă prevederile Programului de Guvernare 2017-2020 și are ca bază de construcţie Strategia naţională de apărare a ţării pentru perioada 2015-2019, aprobată de Parlamentul României prin Hotărârea nr. 33/2015.

Carta Albă a Apărării 2017 transpune în mod integrat şi unitar viziunea Guvernului asupra apărării naţionale, în corelare cu obiectivele stabilite în Strategia naţională de apărare a ţarii, fiind astfel atinsă o coerenţă sporită a efortului naţional de asigurare a securităţii şi apărării.

Conceptual, documentul defineşte politica de apărare a României pe un orizont de timp de 4 ani, fiind principalul document de planificare la nivel departamental, pe baza căreia se elaborează Strategia Militară şi se fundamentează priorităţile în formularea propunerilor de buget ale ministerului.

Prin elaborarea Cartei Albe sunt stabilite obiectivele politicii de apărare – politica sectorială în domeniul apărării naționale, măsurile și acțiunile avute în vedere pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare; misiunile și cerințele specifice pentru Armata României; principalele direcții de dezvoltare a capabilităților, politicile privind managementul integrat al resurselor pentru apărare și resursele financiare care urmează să fie asigurate pe durata mandatului Guvernului.

La nivelul resurselor, trebuie subliniat că actuala Cartă Albă este primul document de acest tip care are ca determinant principal o alocare bugetară adecvată – două procente din PIB, fapt care constituie o premisă esenţială pentru implementarea corespunzătoare a obiectivelor politicii de apărare în integralitatea acestora. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.