Acasă Social Educatie București: Șase arestări în dosarul ”Diplome fără studii”

București: Șase arestări în dosarul ”Diplome fără studii”

DISTRIBUIȚI

146916 – 28072017 – Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă a trei persoane cercetate în dosarul ”Diplome fără studii”, alte trei fiind plasate în arest la domiciliu. De la percheziţiile de miercuri, poliţiştii au ridicat peste 350.000 de euro, înscrisuri şi sisteme informatice. Poliţiştiişi procurorii au făcut, miercuri, 106 percheziţii domiciliare, într-un dosar în care 36 de persoane sunt cercetate pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie.

Potrivit anchetei, în cadrul unor instituţii de învăţământ superior s-ar fi constituit reţeleinfracţionale din care ar fi făcut parte cadre didactice, secretare şi alte categorii de personal nedidactic, precum şifoştiabsolvenţi care ar fi avut rolul de a intermedia traseul banilor de la studenţi la profesori sau la informaticieni, contra unor comisioane, pentru a promova în mod fraudulos examenele. ”De asemenea, în acest mecanism, studenţi care ar fi dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei cunoscători de limba română, ar fi devenit la rândul lor intermediari pentru alţi colegi. În anumite cazuri, banii oferiţi în schimbul promovării examenelor ar fi fost lăsaţi la puncte de schimb valutar ai căror administratori ar fi fost în relaţii de prietenie cu cadrele didactice”. Cadrele didactice ar fi cerut şi primit bani şi bunuri de la studenţi pentru a le oferi lucrări de licenţă deja elaborate sau pentru promovarea unor examene, mai ales în cazul unor studenţi străini, înscrişi la grupe care urmau cursurile în română, fără ca aceştia să înţeleagă limba. Totodată, informaticienii instituţiilor ar fi accesat ilegal softul creat pentru evidenţasituaţiilorşcolareşi ar fi modificat rezultatele obţinute de unii dintre studenţi ori le-ar fi transmis acestora mesaje cu răspunsurile corecte, în timpul examenelor.

Anchetatorii au găsit la medicul timişorean Emil Urtilă, cadru universitar al uneia dintre cele două universităţi din Arad vizate de ancheta procurorilor, 200.000 de euro şi liste cu numele unor studenţi. Totodată, la o altă persoană au fost găsiţi 81.000 de euro, în numerar, susțin surse judiciare. De asemenea, peste 10.000 de euro, în numerar, au fost găsiţi în maşina unui intermediar, student arab al uneia dintre cele două universităţi din Arad vizate de ancheta procurorilor, iar la unele din cadrele didactice vizate de anchetă au fost găsiţi zeci de mii de euro.

Intermediarii erau studenţi din cercul profesorilor, care colectau banii, opreau un comision, iar restul ajungea la cadrele didactice, potrivit sursei citate. Profesorii ar fi ţinutevidenţa celor care au dat banii, fiind vorba despre sute de plătitori. Cei care şi-ar fi cumpărat diplomele sunt studenţi tunisieni, algerieni, marocani, egipteni, dar şi italieni, cei mai mulţi urmând cursurile Facultăţii de Stomatologie. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.