Acasă Economie Teodorovici: ”Biserica trebuie să înțeleagă și să aleagă”

Teodorovici: ”Biserica trebuie să înțeleagă și să aleagă”

DISTRIBUIȚI

146662 – 14072017 – Eugen Teodorovici, consilier al premierului Mihai Tudose, revine cu ideea impozitării veniturilor Bisericii Ortodoxe Române (BOR). El propune, de comun acord cu Biserica, să identifice activitățile economice care pot fi impozitate, banii urmând să rămână tot în gestionarea BOR dar să fie cheltuiți după cum doreștestatul. Teodorovici a adăugat că sunt şi alte zone din care statul poate scoate bani, dar pe care Biserica ”nu le îndrăgeşte”, iar în aceste condiţii ”trebuie să înteleagă şi să aleagă”.

Cultele religioase nu sunt impozitate, potrivit Cod Fiscal, pentru mai multe tipuri de venituri, după cum urmează: veniturile obţinute din producerea şi valorificarea obiectelor şi produselor necesare activităţii de cult, potrivit legii, venituri obţinute din chirii, alte venituri obtinute din activităţi economice, venituri din despăgubiri în forma bănească, obţinute ca urmare a măsurilor reparatorii prevăzute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate. Scutirile sunt acordate cu o condiţie: toţi banii obţinuţi să fie utilizaţi, în anul curent şi/sau în anii următori, pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult, pentru lucrări de construcţie, de reparaţie şi de consolidare a lăcaşurilor de cult şi a clădirilor ecleziastice, pentru învăţământ, pentru furnizarea, în nume propriu şi/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în conditiile legii, pentru acţiuni specifice şi alte activităţi nonprofit specifice cultelor religioase.

În anul 2016, potrivit unui comunicat al Patriarhiei, eparhiile Bisericii Ortodoxe Române au avut cheltuieli în scop social-filantropic de 95.841.602 lei. Astfel, au fost acordate ajutoare financiare directe în valoare de 11.936.934 lei şi ajutoare materiale în valoare estimată de 21.628.323 lei, la care se adaugă cheltuielile de salarizare şi întreţinere a instituţiilor şi proiectelor sociale, precum şi cheltuieli cu ajutorarea sinistraţilor.

În eparhiile Bisericii Ortodoxe Române funcţionează 718 instituţii şi servicii sociale dintre care 159 cantine sociale şi brutării, 38 instituţii care oferă servicii medicale şi farmacii, 93 centre de zi pentru copii, 47 centre educaţionale, 12 centre de zi pentru vârstnici, 51 centre rezidenţiale pentru vârstnici, 22 birouri de asistenţă socială şi centre comunitare, 36 centre de tip familial, 40 grădiniţe sociale şi after-school, 15 locuinţe protejate, 65 centre de informare, consiliere şi resurse, o instituţie de învăţământ pentru adulţi, 21 centre de urgenţă (pentru persoane fără adăpost, victime ale violenţei domestice şi ale traficului de persoane), 14 campusuri de tabără şi alte 104 de instituţii sociale.

Biserica Ortodoxă Română rămâne în continuare profitabilă, raportând şi pentru anul 2016 un excedent de peste 4,2 milioane de euro, potrivit bilanţurilor contabile publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe. Asta în condiţiile în care BOR a declarat cheltuieli filantropice, anul trecut, în valoare de peste 21 de milioane de euro. În top trei cei mai mulţi bani obţinuţi ca profit se află Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, cu aproape 650.000 de euro, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, cu aproape 595.000 de euro, şi Arhiepiscopia Bucureştiului, cu circa 573.000 de euro. – PROMPT MEDIA

 

foto:informatia-zilei.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.