Acasă Externe Agenda Europeana București: Vor fi menținute subvențiile APIA

București: Vor fi menținute subvențiile APIA

DISTRIBUIȚI
12 July 2017, 124th Plenary Session of the European Committee of the Regions. Belgium - Brussels - July 2017 © European Union / Fred Guerdin Csaba BORBOLY, President of Harghita County Council

146647 – 14072017 – La ședința plenară a Comitetului Regiunilor (CoR) care a avut loc la Bruxelles, în data de 12 iulie 2017, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a atras atenția asupra faptului că în cazul plăților directe și a celor pentru suprafețe aceste resurse ar trebui concentrate în principal pe exploatațiile agricole mici și cele familiale. De asemenea, este nevoie de introducerea instrumentelor financiare care acoperă în mod corespunzător nevoile activităților din sectorul agricol, zonelor rurale și a comunităților.

În urma amendamentelor președintelui, pe care le-a depus pentru modificarea raportului intitulat „PAC după 2020”, poziția CoR este că politica agricolă a Uniunii Europene trebuie să conțină prevederi care să ofere un sprijin special producătorilor agricoli mici și mijlocii, gospodarii și întreprinderile familiale.

Votarea amendamentelor vine ca urmare a rezultatelor consultării publice cu privire la Politica Agrară Comună pe care a demarat-o Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita, împreună cu asociațiile microregionale din județul Harghita, cu sprijinul politic al UDMR, prin care consultarea publică a fost extinsă la nivel național. Aceste rezultate în cursul lunii mai au fost înmânate de către Borboly Csaba directorului general adjunct din cadrul Direcției Generale Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene (CE) Mihail Dumitru.

”Mă bucur că am reușit la Bruxelles clarificarea și votarea amendamentelor care fac referire la interesele agricultorilor. Este necesar ca și poziția Bucureștiului să fie aliniată celei de la Bruxelles”, a declarat Borboly Csaba. Următorul pas va fi elaborarea unei sinteze a consultării publice, în parteneriat cu asociațiile microregionale și consiliul județean, respectiv asociațiile de dezvoltare rurală și identificarea eventualelor efecte ale amendamentelor asupra activității agricultorilor din județul Harghita.

Președintele consiliului județean a catalogat ca fiind o reușită și faptul că pe baza amendamentului înaintat este prevăzută introducerea ajutoarelor compensatorii pentru daunele produse de carnivorele mari pe teritoriile Natura 2000. De menționat faptul că aceste ajutoare nu se primesc în toate statele membre, astfel nici în România. Un alt amendament votat este cel referitor la rolul asociațiilor microregionale. Demersurile în acest sens sunt sprijinite de mai multă vreme de Borboly Csaba care în repetate rânduri a adus în discuție în cadrul Comitetului Regiunilor, menținerea valorii reale a subvențiilor APIA.

Președintele consiliului județean a mulțumit pentru sprijinul acordat în cadrul consultărilor asociațiilor microregionale județene, asociației de dezvoltare rurală din cadrul consiliului județean, senatorului Tánczos Barna, respectiv membrilor delegației României și Ungariei care au sprijinit amendamentele: Kovács Raymund, Magyar Anna, Ribányi József, Victor Moraru, Alin-Adrian Nica, Adrian Ovidiu Teban.

Premierul Tudose a discutat cu o delegație oficială din Republica Chineză despre oportunitățile de investiții în România. – PROMPT MEDIA

1 COMENTARIU

  1. Nu merits sa fie sustinute subventiile din nou practic ei din asta se îmbogătzesc cred ei. Si cel mai mult i ajută chimicalele si ureea de pe sol oe care le pun sa ne intoxice pe noi in limita admisa de lege desigur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.