Acasă Politic Estonia: Tudorel Toader a participat la reuniunea informală JAI

Estonia: Tudorel Toader a participat la reuniunea informală JAI

DISTRIBUIȚI

 146562 – 10072017 –  În perioada 6-7 iulie 2017, Tudorel Toader, ministrul Justiției, și Marieta Safta, secretar de stat, au participat la reuniunea informală a Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), organizată  la  Tallinn, Estonia.  A fost prima reuniune a Consiliului Justiție și Afaceri Interne sub mandatul Președinției estoniene a Consiliului UE.

În cadrul sesiunilor comune cu miniștrii afacerilor interne, s-au abordat aspecte referitoare la interoperabilitate și reținerea datelor. A fost subliniată importanța investirii într-un schimb de informații rapid, eficient și calitativ, în managementul informațiilor, precum și necesitatea de a asigura soluții de interoperabilitate pentru bazele de date ale UE,  în contextul amenințărilor teroriste și a crizei migraționiste.  De asemenea, au continuat dezbaterile privitoare la problematica reținerii datelor, ce a figurat și pe agenda Consiliului JAI din lunile martie și iunie 2017, cu sublinierea  necesității unei abordări coordonate la nivelul Uniunii Europene și a identificării justului echilibru între cerințe de securitate și protecția vieții private, în spiritului deciziei CJUE în materie.

Miniștrii justiției au mai avut dezbateri pe tema vânzării bunurilor de consum –propunerea de Directivă privind anumite aspecte referitoare la contractele de furnizare de conținut digital,  și, respectiv, a propunerii de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind recunoașterea reciprocă a ordinelor de înghețare și de confiscare. În cadrul dejunului de lucru, aceștia au abordat tema E-Justiției europene, obiectivele comune în acest cadru fiind utilizarea și dezvoltarea tehnologiilor  informației și comunicațiilor aflate la dispoziția sistemelor judiciare din statele membre, în special în situații transfrontaliere, pentru a le permite cetățenilor, întreprinderilor și practicienilor dreptului un acces sporit la justiție și la informațiile judiciare și pentru a facilita cooperarea între autoritățile judiciare din statele membre.

În marja reuniunii Consiliului informal  Justiție și Afaceri Interne (JAI), delegația română a avut o întrevedere  cu șefii de delegații în formatul viitoarei Troici – România-Finlanda-Croația. Obiectivele întrevederii, care a fost organizată la inițiativa Finlandei, au fost inițierea unor discuții exploratorii referitoare la stadiul pregătirilor pentru exercitarea PRES UE de către cele trei state membre, etapele următoare și așteptările privind cooperarea în cadrul trio-ului. În cadrul discuțiilor, cele trei părți au convenit ca următorul grup de lucru,  în format trilateral, pe tema pregătirii Președinției UE a Consiliului UE să se desfășoare, la Sofia, în marja Consiliului informal JAI, organizat sub Președinția bulgară a Consiliului UE. De asemenea, s-a convenit programarea de consultări punctuale în plan bilateral între cele trei state participante la întrevederea informală.

De asemenea, în cadrul discuțiilor purtate în marja reuniunii, Ministrul austriac de justiție a reiterat invitația omologului român de a realiza o vizită în Austria, pentru a aprofunda discuțiile pe teme de interes comun, convenindu-se organizarea acesteia în cursul lunii august 2017. Următoarea reuniune a consiliului JAI va fi organizată în perioada 12-13 octombrie 2017, la Luxemburg.  – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.