Acasă Centru Harghita Borboly Csaba a solicitat sprijin și pentru producătorii locali

Borboly Csaba a solicitat sprijin și pentru producătorii locali

DISTRIBUIȚI

146717 – 19072017 –  Cu ocazia vizitei președintelui României Klaus Iohannis în județul Harghita, marți, 18 iulie, s-a ivit oportunitatea de prezentare a acelor aspecte de care județul Harghita este mândru, se arată într-un comunicat remis PROMPT MEDIA.

”S-a adus în atenția președintelui țării că pe lângă faptul că județul Harghita se confruntă cu o serie de probleme, care se regăsesc și în alte județe, există aspecte, domenii care merită a fi promovate și care reprezintă bune practici la nivel național. Un exemplu în acest sens și care poate fi urmat și de alte zone ale țării este marca Produs Secuiesc. Această marcă a devenit o mișcare, lunar cu ocazia târgului produselor tradiționale locale și chiar a celor naționale, micilor producători din zonă li se oferă ocazia de a-și valorifica produsele la un preț corespunzător. S-a introdus și marca Produs harghitean pentru producătorii din zona nordică a județului, locuită în majoritate de vorbitori de limba română care au posibilitatea de a promova produsele lor sub această denumire. Producătorii din zona Tulgheș au fost prezenți la prezentarea produselor tradiționale din județ, la Șumuleu Ciuc, cu ocazia vizitei președintelui României. Prin intermediul acestei mărci și persoane care au rămas fără un loc de muncă, sau tinerii producători locali au șansă de a-și asigura un venit. În prezent beneficiază în mod direct de dreptul de folosință al mărcii Produs Secuiesc peste o mie de familii, însă numărul beneficiarilor indirecți se ridică la mai multe zeci de mii – un exemplu în acest sens sunt cooperativele de prelucrare a laptelui. Prin intermediul acestei mărci se dorește asigurarea posibilității de valorificare a produselor locale de calitate, asigurarea unei surse de venit micilor producători din județ. Produsele acestora pot fi regăsite și pe rafturile marilor magazine. În vederea continuării acestei inițiative, eforturile depuse sunt uriașe, din acest motiv președintele consiliului județean, Borboly Csaba a menționat că „l-am rugat pe domnul președinte să ne sprijine în demersurile de modificare a legislației în domeniu, deoarece producătorii locali întâmpină multe greutăți în ceea ce privește îndeplinirea condițiilor necesare asigurării competitivității”.

Președintele statului a ținut să felicite pentru această inițiativă, a discutat în parte cu producătorii prezenți și i-a felicitat pentru activitatea desfășurată.

Unul dintre obiectivele vizitate a fost și centrul administrat de Fundația Sfântul Francisc înființată de părintele franciscan Böjte Csaba, la Șumuleu Ciuc și unde copiilor proveniți din medii defavorizate li se oferă oportunitatea de a învăța, de a se pregăti pentru viață. Klaus Iohannis a catalogat drept meritorie această activitate și le-a spus copiilor că sunt norocoși de a fi parte a acestui sistem. Acest fapt demonstrează faptul că activitatea fundației este una care nu poate fi contestată de nimeni, din rândul căreia fac parte copii deosebiți, înzestrați cu cunoștințe valoroase. În acest context, Borboly Csaba a adus în discuție rolul important pe care îl are Asociația Bunurile Private din Ciuc, prezentând care este istoricul acestei asociații care oferă resurse financiare pentru organizarea programelor de acordare a burselor, construirea de școli și biserici. Borboly Csaba a menționat că activitatea acestei asociații este foarte importantă, iar în ceea ce privește terenurile, acestea au fost moștenite.

Propunerea de vizitare a societății de îmbuteliere a apelor minerale din localitatea Sâncrăieni se datorează faptului că aceasta are un rol activ în viața culturală, sportivă din județ, și nu numai. O mare parte a profitului obținut de societate este reinvestit în județ, numeroase evenimente de anvergură fiind susținute de aceasta. Președintele țării a avut cuvinte de laudă la adresa celor care își desfășoară activitatea în cadrul societății și a evidențiat rolul important pe care îl are aceasta într-o societate care este tot mai puțin dispusă să reinvestească profitul. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.