Acasă Externe Meleșcanu: O cooperare bună în domeniul securității

Meleșcanu: O cooperare bună în domeniul securității

DISTRIBUIȚI

146709 – 18072017 –   Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a participat luni, 17 iulie 2017, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), care  a avut loc la Bruxelles.

Discuțiile miniștrilor de externe europeni au vizat, în principal, prioritățile pentru următorul an în implementarea Strategiei Globale pentru Politica Externă și de Securitate a Uniunii Europene (EUGS), evoluțiile din Libia și un schimb de opinii pe marginea celor mai recente evenimente din Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC). În cadrul dejunului de lucru, oficialii statelor membre au discutat despre prioritățile de acțiune destinate gestionării migrației în contextul dificil cu care se confruntă Italia.

Dezbaterea consacrată EUGS a urmărit identificarea priorităților de acțiune pentru anul următor. Miniștrii au avut un schimb de opinii în care și-au exprimat pozițiile legate de domeniile, tematicile și regiunile geografice considerate prioritare. A reieșit sprijinul pentru continuarea implementării în domeniile deja abordate, inclusiv cel al securității și apărării, rezilienței și abordării integrate a conflictelor și crizelor, UE continuând să promoveze ordinea internațională bazată pe reguli, multilateralismul și sprijinul pentru organizațiile regionale.

Ministrul de externe Teodor Meleșcanu a evidențiat implicarea României în procesul de implementare a EUGS, precum și disponibilitatea de a contribui activ în continuare la acest proces. S-a referit la importanța majoră a progreselor în domeniul securității și apărării, unde cooperarea permanentă structurată va oferi ocazia statelor membre să contribuie la un proces incluziv și ambițios. A pledat în favoarea operaționalizării rezilienței, în principal în sprijinul statelor din vecinătatea Uniunii Europene (de la est și de la sud) și cooperarea cu ONU, NATO și organizațiile regionale. A reiterat importanța eforturilor UE și contribuția României în sprijinul proceselor de reformă și de consolidare economică în Balcanii de Vest și vecinătatea estică.

Criza libiană a fost discutată din perspectiva celor mai recente evoluții, cu accent pe identificarea modalităților în care UE poate contribui, în actualul context, la efortul ONU în sprijinul unei soluții politice, dar și la consolidarea instituțiilor, inclusiv prin intermediul misiunilor UE de gestionare a crizelor (EUNAVFOR Sophia și EUBAM Libia).

A fost evocată situația îngrijorătoare din Peninsula Coreeană, în contextul încălcărilor tot mai frecvente a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU de către autoritățile de la Pyongyang. Dezbaterea a permis evaluarea și perspectivele politicii UE față de RPDC. A reieșit rolul actorilor regionali în sprijinirea demersurilor comunității internaționale, dar și disponibilitatea UE pentru un angajament suplimentar. Oficialul român a reiterat poziția României în sprijinul realizării obiectivului privind denuclearizarea Peninsulei Coreene într-o  manieră completă, verificabilă şi ireversibilă. A condamnat ferm acțiunile care generează tensionarea suplimentară a situației și se constituie în amenințări la adresa păcii și securității în regiune și la nivel global.

În cadrul dejunului de lucru a fost discutat stadiul măsurilor de gestionare a crizei migranților, cu accent pe ruta central-mediteraneană. Ministrul român al afacerilor externe a evidențiat necesitatea ca abordarea UE să fie una țintită, conjugată, dar și adaptată capacităților, mijloacelor operaționale și cerințele de stabilitate ale statelor membre. În actualul context, a opinat că o protecție sporită a frontierelor externe și o cooperare eficientă cu țările de origine și de tranzit ar trebui să reprezintă prioritățile acțiunii UE în acest domeniu.

În marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe, ministrul Teodor Meleșcanu a avut întrevederi bilaterale cu ministrul slovac de externe și cu cel francez.

Discuția cu ministrul slovac de externe, Miroslav Lajčák, s-a axat în principal asupra pregătirilor în perspectiva preluării președinției Consiliului UE de către țara noastră, în primul semestru al anului 2019, respectiv a experienței Slovaciei în urma exercițiului similar din anul 2016.

Întrevederea cu ministrul francez al afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian, a prilejuit o nouă asumare a parteneriatului strategic, menit dezvoltării în continuare a relației extrem de strânse între cele două țări. Discuțiile au reliefat perspectivele extrem de favorabile de cooperare bilaterală, inclusiv în cadrul Uniunii Europene, pe marginea temelor de interes major precum securitatea externă și internă a UE, afaceri europene și viitorul Europei. S-a convenit ca în perioada 7-8 septembrie, la Tallinn, să se organizeze o întâlnire în formatul 2+2 (miniștrii de externe și cei ai apărării, din România, respectiv Franța), pentru a discuta modalitățile de promovare a temelor menționate. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.