Acasă Opinii/Analize Războiul SUA contra SUA devine războiul Rusia-SUA

Războiul SUA contra SUA devine războiul Rusia-SUA

DISTRIBUIȚI

Sorin Roșca Stănescu

Cu numai o zi în urmă, a reieșit din analiza pe care am făcut-o faptul că războiul din interiorul puterii Statelor Unite, dintre președinte și parlamentari pe tema Rusiei reverberează în întreaga lume. Și poate avea efecte perverse. Și iată, avem acum o decizie fără precedent a puterii de la Kremlin. 755 de membri ai personalului diplomatic al Statelor Unite în Federația Rusă urmează să fie de îndată expulzați. Și vor fi operate și confiscări a unora dintre bunurile acestora. Care va fi următoarea mișcare? Cine o va face? Nu cumva s-a intrat în linie dreaptă în acest război asimetric?

De mai mult timp, mă număr printre cei care afirmă că cel de-al Treilea Război Mondial este în curs. E adevărat, în faza incipientă. Pe teren, în Siria, pentru prima dată după foarte mulți ani, armatele Statelor Unite și ale Federației Ruse se află față în față. În contact direct. Fără ca oficialii să o recunoască, au fost înregistrate victime de o parte și de alta. În lume, prima mare putere, respectiv Statele Unite, și o putere mult mai mică dar extrem de agresivă, Federația Rusă, ocupă rând pe rând poziții cheie din punct de vedere strategic.

Pentru Kremlin, costurile sunt imense. De nesuportat pe termen mediu și lung. Pentru că economia Federației Ruse e la pământ. Parțial și ca urmare a sancțiunilor impuse de Occident. Sancțiuni nedrepte? Un posibil răspuns la această întrebare poate fi dat de angajamentul de după Războiul Rece asumat de Rusia. În schimbul renunțării Ucrainei la arsenalul atomic, Moscova a promis ferm că va garanta integritatea statală a Ucrainei. Și a procedat pe dos.

Dar dincolo de cine are dreptate și cine nu are dreptate, trebuie să mai observăm și faptul că, în preajma alegerilor prezidențiale care îl transformă pe Putin într-un conducător mai longeviv decât Stalin, liderul rus nu prea are altceva de oferit propriului popor decât spectacolul zăngănitului de arme. Satisfacerea mândriei naționale. Să nu uităm că, după al Doilea Război Mondial, Rusia nu a mai câștigat până la venirea lui Putin niciun război. De la venirea lui Putin, au existat numai victorii din punct de vedere militar. Cecenia. Georgia. Ucraina. Siria. Este una dintre cele mai improtante mize politice și respectiv electorale ale țarului rus.

Iar acum, recent, intrând chiar în conflict cu președintele Donald Trump, Congresul și Senatul Statelor Unite au decis una dintre cele mai dramatice modalități de pedepsire a regimului Putin. Printr-o amenințare directă și la adresa unor state importante ale Uniunii Eurpene. Blocarea mega-proiectului conductei de gaz destinată să lege Federația Rusă de Europa occidentală. Și lansarea contraproiectului american de aprovizionare cu gaz metan la preț mai mic a Uniunii Europene. Așa ceva Moscova nu mai putea suporta.

În acest context, Kremlinul a adoptat o decizie fără precedent în istorie. Dar să nu punem într-o simplă paranteză și alte detalii. Anterior, tot sub formă de sancțiuni, au fost înghețate și confiscate importante fonduri financiare și proprietăți aparținând unor cetățeni ruși și existente pe teritoriul Statelor Unite. De asemenea, au fost expulzați diplomați ruși sub formă de represalii. Cifra de 755 de personal diplomatc american care urmează să părăsească Federația Rusă nu este aleasă în mod aleatoriu. Diplomații care rămân, în număr de 455, reprezintă un număr egal cu cel al diplomaților Federației Ruse care funcționează în Statele Unite. Mergând la paritate, Federația Rusă în general și Putin în special își reafirmă sentimentele de mândrie și atitudinea de demnitate națională, așa cum este ea înțeleasă la Moscva.

Excepționala măsură luată de Kremlin nu poate să rămân fără urmări. Am fi absolut naivi să ne imaginăm că, la aflarea acestei vești, Washingtonul va fi paralizat. Vor fi întreprinse contramăsuri. Întrebarea este când și unde se va întâmpla asta.

Moscova nu stă nici ea în continuare cu brațele încrucișate. A întreprins ample manevre militare la granița cu Vestul. Trei divizii blindate dintre cele mai importante în plan operativ rămân staționate la granița cu Ucraina. Donekțkul și Luganskul, dacă nu care cumva și Gurile Dunării, dacă nu carecumva și Republica Moldova pot deveni viitoarele ținte ale Federației Ruse. În curând, Republica Moldova va fi silită să aleagă între Federația Rusă și România. De aceea, România ar trebui ca, în orice condiții, și în orice circumstanțe, să-și dezvolte cele mai bune relații cu Chișinăul. Alegerea Chișinăului va fi pur și simplu dramatică. Dar odată făcută, va rămâne bătută în cuie pentru foarte mult timp.

În ceea ce ne privește, această nouă escaladare a războiului ar putea să ne folosească. Sau, la fel de bine, să ne aducă uriașe prejudicii. Totul depinde de înțelepciunea, onestitatea, patriotismul și voința politică a oamenilor de stat care iau decizii în numele României. Mai există așa ceva? – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.