Acasă Politic USR acuză: Guvernul ”Dragnea 2” distruge politica de mediu a României în...

USR acuză: Guvernul ”Dragnea 2” distruge politica de mediu a României în interesul baronilor locali

DISTRIBUIȚI

146441 – 04072017 – USR atrage atenția opiniei publice în legătură cu o primă ordonanță de urgență emisă de Guvernul ”Dragnea 2”, care afectează politica de mediu a țării, pentru a satisface interesele baronilor locali.

Guvernul ”Dragnea 2”, în frunte cu premierul Mihai Tudose, a profitat de ultima zi a sesiunii parlamentare pentru a emite o ordonanță de urgență prin care este suspendată taxa de depozitare la groapă a deșeurilor, până în anul 2019. Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial vineri la ora 22.00 și a intrat în vigoare la doar două ore de la publicare.

”Primarii-baroni au cerut suspendarea taxei, iar guvernul a executat. Începând de astăzi și până în 2019 aceasta taxă va fi anulată. Vom urmări să vedem dacă UAT-urile își vor asuma responsabilitățile legale ce le revin în vederea creșterii capacităților de reciclare și colectare separată a deșeurilor pentru atingerea obiectivelor asumate de România de 50% rată de reciclare până în 2020”, a declarat Cornel Zainea, membru USR în comisia de mediu a Camerei Deputaților.

Taxa de depozitare a deșeurilor, asumată de către Guvernul Cioloș prin OUG 39/2016, a fost concepută pentru a reduce depozitarea deșeurilor la gropile de gunoi și pentru a încuraja primăriile să găsească soluții alternative, în condițiile în care România este deja în procedură de infringement declanșată de Comisia Europeană, din cauza gropilor neconforme de gunoi și în pre-infringement pentru netranspunerea corectă a legislației europene. Dacă situația nu va fi remediată, în curând vom avea de plată milioane de euro penalități.

”În urmă cu două săptămâni, Guvernul aceluiași Liviu Dragnea a reușit să distrugă prin modificarea OUG 38/2016, unul din instrumente fundamentale pentru procesul de reciclare, respectiv sistemul de garanție – returnare fiabil și obligatoriu pentru recipienți de PET, sticlă și doze de aluminiu. OUG 38/2016 a fost emisă de Guvernul Cioloș alături de OUG 39/2016 pentru pentru a evita un nou infringement și pentru a îmbunătăți sistemul de gestionare a deșeurilor din România. Considerăm că taxarea depozitării sau a oricărei alte forme de eliminarea a deșeurilor, în coroborare cu alte măsuri de reducere a generării deșeurilor precum sistemul “plătești pentru cât arunci” sau sistemul garanție – returnare pentru ambalaje poate avea afecte pozitive și poate contribui la tranziția spre o Românie mai curată, cu cetățeni, industrie și autorități mai responsabile”, a declarat deputatul USR de Ilfov Cornel Zainea. –  PROMPT MEDIA

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentCrește inflația
Articolul următor”Mesageri identitari”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.