Acasă Opinii/Analize Adrian Năstase a simțit miros de sânge

Adrian Năstase a simțit miros de sânge

DISTRIBUIȚI

 

Sorin Roșca Stănescu

 

Adrian Năstase, unul dintre cei mai experimentați politicieni din România, retras temporar de DNA, a simțit miros de sânge. Un fin, realist și un extrem de bun cunoscător al situației din PSD, fostul lider al acestui partid și fostul premier, începe să analizeze necruțător derapajele Executivului și ale majorității parlamentare. De ce o face?

La ieșirea din penitenciar, Adrian Năstase a declarat că nu mai revine în politică. Nici nu avea încotro. Sentințele penale care i-au fost puse în cârcă aveau tocmai rolul de a-l scoate pe tușa arenei de joc. Pentru câțiva ani. Nu va mai dura însă mult și Năstase poate reveni. Interdicțiile expiră. Iar omul politic este departe de a fi expirat. Dacă îl comparăm cu fostul său adversar, ex-președintele Traan Băsescu, realizăm cu ușurință faptul că, în timp ce ultimul nu mai are oxigen politic, victima acestuia, Adrian Năstase este în plină formă. Și, cum afirmam la începutul acestei analze, simte miros de sânge.

Adrian Năstase ne semnalizează un lucru foarte important, punctează și inevitabil marchează. El observă că PSD, la scurt timp după ce a obținut cea mai importantă victorie din istoria sa, victorie electorală în alegeri care îl plasează pe primul loc în Europa în rândul partidelor socialiste, a început să-și piardă suflul. Culmea este că acest efect pervers se produce chiar din vina celui care a condus partidul la fulminantul succes electoral. În mod paradoxal, Liviu Dragnea, singurul președinte din istoria PSD și de altfel singurul din istoria partidelor politice de după 1989, care a fost ales cu unanimitatea voturilor tuturor membrilor, deci nu doar într-un simplu congres, nereușind să acceseze funcția care i se cuvenea, de premier, s-a ofilit într-un termen record. Mesajele lui sunt din ce în ce mai contradictorii. Ca de altfel și comportamentul său politic. Dispozițiile pe care el le dă Guvernului, în numele alianței PSD plus ALDE, sunt tot mai controversate. Guvernul bâjbâie la butoanele administrației publice centrale la fel cum bâjbâie și PSD plus ALDE ca majoritate parlamentară. În paranteză fie spus, nu de puține ori ALDE este lăsată în offside de PSD iar Călin Popescu Tăriceanu dă din ce în ce mai des în bâlbâială, încercând să justifice derapajele majorității, în timp ce Dragnea dispare în scurte vacanțe sub pretextul pasiunii sale pentru pescuit oceanic.

Adrian Năstase înțelege mai bine decât oricine că, în plină glorie și aflat la putere, PSD poate intra rapid în disoluție. Într-o asemenea eventualitate, ca deobicei, are nevoie de o personalitate aptă să salveze partidul. Fostul lider PSD, trădat la un moment dat de propriul partid, la fel cum s-a întâmplat cu toți liderii PSD, este în full position. Pe cale de a reintra în joc. Iar Adrian Năstase o face cu talentul și curajul unui expert politic de primă mână.

Animalul politic simte mirosul sângelui, atacă la baionetă, punctează și, în cele din urmă câștigă. Să fim deci cu ochii pe Adrian Năstase. – http://www.corectnews.com/politics/adrian-n-stase-sim-it-miros-de-s-nge

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.