Acasă Externe București: 52 de ani de relații diplomatice între România și Iordania

București: 52 de ani de relații diplomatice între România și Iordania

DISTRIBUIȚI

 

-147368 – 30082017 – Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, Cristian Dumitrescu, a avut o întrevedere, miercuri 30 august 2017, cu Musa Habes Maaytah, ministrul pentru Afaceri politice și parlamentare al Regatului Hașemit al Iordaniei.

Demnitarul român a subliniat prietenia solidă existentă între cele două ţări și îndelungata istorie a relaţiei bilaterale de cooperare dintre România şi Iordania, anul acesta sărbătorindu-se 52 de ani de relații diplomatice (2 aprilie 2017). Partea română și-a exprimat interesul pentru consolidarea, în continuare, a dialogului politico-diplomatic dintre România și Regatul Hașemit al Iordaniei, dar și pentru intensificarea schimburilor comerciale și a exploatării potențialului educațional al relației dintre cele două state. De asemenea, s-a evocat posibilitatea de a oferi sprijin și asistență de specialitate Iordaniei în procesul de modernizare, prin împărtășirea experienței românești în consolidarea capacităților instituționale, politicile incluzive și de egalitate, managementul și organizarea alegerilor electorale etc.

Oaspetele străin a accentuat, la rândul său, relațiile tradiționale dintre cele două țări și a recomandat noi paliere pe care discuțiile politice, diplomatice și economice pot fi intensificate. Musa Maaytah a făcut o amplă prezentare, indicând rolul Iordaniei ca factor de stabilitate într-o zonă care se confruntă cu o problematică complexă din punct de vedere al securității și arătând provocările pe care trebuie să le depășească Iordania, mai ales în gestionarea fluxului mare de refugiați sirieni proveniți în urma conflictelor armate care se desfășoară în Siria și Irak. În acest context, a reiterat sprijinul pe care Regatul Hașemit al Iordaniei se așteaptă să îl primească din partea statelor donatoare, țara sa adăpostind peste 1 milion de refugiați, dar și importanța pe care Iordania o va avea în viitor ca posibil punct nodal în reconstrucția post-conflict a statelor din regiune.

Discuţiile au vizat şi modalităţile prin care ar putea fi îmbunătăţită şi diversificată cooperarea și în alte domenii de interes comun precum: agricultură, turism, energie, IT, evocându-se și politica de acordare a vizelor pentru cetățenii români și iordanieni. Totodată, în cadrul întâlnirii au fost abordate şi teme de pe agenda internaţională cum ar fi criza Orientul Mijlociu şi lupta împotriva terorismului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.