Acasă Anchete Interne București: Recomandarea IGSU: Adăpostiți-vă!

București: Recomandarea IGSU: Adăpostiți-vă!

DISTRIBUIȚI

147041 – 07082017-  În ultimele 24 de ore, pompierii militari au intervenit în 11 județe pentru înlăturarea efectelor negative generate de ploile abundente și vremea rea, anujnță IGSU.

În cursul zilei de ieri și pe timpul nopții, la nivel național au fost emise 86 atenționări și avertizări hidrometeorologice Cod Galben și Cod Portocaliu de averse, intensificări ale vântului, descărcări electrice, viituri rapide și creșteri de debite.

În urma manifestării fenomenelor meteorologice periculoase au fost înregistrate efecte de vreme rea în 23 localități din 10 județe (Arad, Bihor, Covasna, Hunedoara, Iași, Mehedinți, Mureș, Sibiu, Satu Mare, Suceava, Vaslui).

Cu eforturi susținute, pompierii au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru înlăturarea a 36 de arbori doborâți de vânt pe carosabil sau autoturisme și pentru evacuarea apei dintr-o locuință, 18 curți și 3 subsoluri. De asemenea, intervențiile au vizat remedierea în cel mai scurt timp a situației generate de cele 52 de acoperișuri ale unor imobile afectate din cauza vântului puternic.

În județul Sibiu, în zona Poiana Neamțului, pompierii au derulat o operațiune de salvare a 12 persoane (opt adulți și patru copii) rămase blocate pe o insula, formata in mijlocul râului Avrig. În aproximativ o oră, cu ajutorul scării culisabile și a mijloacelor de salvare specifice, s-a reușit aducerea la mal, în condiții de siguranță, a persoanelor surprinse de apă. Acestea nu au necesitat îngrijiri medicale.

Pompierii suceveni au intervenit în localitățile Șesuri și Panaci pentru degajarea copacilor de pe un drum forestier, care blocau accesul pentru 15 persoane aflate în patru autoturisme. În scurt timp, situația în zonă a fost remediată, iar circulația a fost reluată, în condiții de siguranță.

Efectele vremii nefavorabile s-au înregistrat și în județul Mureș, localitățile Târgu Mureș, Târnăveni, Sovata, Răstolița, Ernei și Batoș, unde, din cauza vântului puternic, acoperișul unui bloc, 39 de acoperișuri ale unor case și un acoperiș al unei anexe gospodărești au fost afectate. De asemenea, salvatorii mureșeni au intervenit pentru degajarea a patru copaci, dintre care unul căzut pe calea ferată.

În județul Iași, localitățile Iași, Miroslava, Scânteia, Galata și Ciurea, militarii au intervenit pentru înlăturarea efectelor în urma cărora 11 acoperișuri ale unor imobile au fost afectate, 21 de copaci au fost doborâți de vânt, iar 3 gospodării au fost inundate.

Vremea rea a generat efecte și în județul Bihor, localitățile Lelești, Inand și Șuncuiuș, zone în care pompierii au intervenit cu mijloacele specifice pentru evacuarea apei din 15 curți, degajarea copacilor și a stâlpilor de electricitate doborâți de vânt.

Având în vedere că și în următoarea perioadă de timp sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase, IGSU recomandă cetățenilor ca pe timpul căderilor de grindină sau a descărcărilor electrice, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate. PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.