Acasă Politic București: Toate pensiile vor fi recalculate

București: Toate pensiile vor fi recalculate

DISTRIBUIȚI

147122 – 10082017-  Guvernul va veni cu o nouă lege a pensiilor în luna octombrie, moment în care fiecare pensie aflată în plată va fi recalculată, pentru că în sistem ”e o nebunie, un haos”.

Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a explicat că vor exista modificări referitoare la scăderea vârstei de pensionare pentru femeile care au peste trei copii, dar că nu se poate vorbi în acest moment despre egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaţilor.

”Trebuie să facem o nouă lege a pensiilor cu care vom veni în octombrie, nu e normal să ieşi în 2010 cu o pensie mai mare decât unul care iese în 2011, e o nebunie, un haos în sistem… după această lege a pensiilor va trebui ca fiecare pensie aflată în plată să fie recalculată, niciuna în jos…asta presupune un efort din partea funcţionarilor casei de pensii şi foarte multe modificări în administrarea caselor de pensii. Avem de gând ca în perioada următoare să facem o restructurare a ceea ce înseamnă activitatea din toate instituţiile care sunt în subordinea Ministerului Muncii, nu mă refer la faptul că va trebui să dam oameni afară, dar va trebui să gândim altfel direcţiile respective”, a spus Vasilescu la RTV.

Ministrul Muncii a precizat că o modificare care va apărea odată cu această nouă lege este scăderea vârstei de pensionare la femeile care sunt mamele a peste trei copii, dar a explicat că acum nu se pune problema egalizării vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaţilor, cu toate că există o directivă a UE în acest sens, aplicabilă, însă, din 2030.

”Speranţa de viaţă se calculează în decenii, la noi media este de 75 de ani, 72 la bărbaţi şi 79 la femei. Nu am luat în calcul să creştem vârsta de pensionare şi nici să o egalizam pe cea a femeilor cu a bărbaţilor, deşi ne încurcă o directivă a Uniunii Europene, dar care are aplicativitate începând cu anul 2030. Până în 2030, ar trebui să facem ca şi stat aceste corecţii. Pe Legea pensiilor care va intra în vigoare anul acesta nu vrem însă să facem aceste corecţii din cauză ca noi nu avem speranţa de viaţă nici ca în Olanda, nici ca în Franţa, şi atunci nu este cazul să operăm de acum aceste modificări”, a precizat Vasilescu.

Recent, premierul Mihai Tudose spunea că Guvernul ia în calcul creşterea vârstei de pensionare, precizând că s-ar putea ca de anul viitor vârsta la care românii vor ieşi la pensie va creşte cu unul sau doi ani. La scurt timp, însă, Olguţa Vasilescu a venit cu precizări, arătând că declaraţia acestuia a fost înţeleasă greşit şi că în proiectul aflat în lucru nu apare o asemenea măsură.   PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.