Acasă Politic Ce facem cu tinerii?

Ce facem cu tinerii?

DISTRIBUIȚI

Rectorul Universității de Vest Timișoara (UVT), deputatul liberal Marilen Pirtea, susține că rata mare a șomajului în rândul tinerilor din România este un indicator al ”slabei performanțe a măsurilor guvernamentale” și cere Executivului măsuri corective în acest sens.Curtea de Conturi Europeană a publicat Raportul special nr. 5/2017[1] intitulat „Șomajul în rândul tinerilor – au reușit politicile UE să schimbe situația? O evaluare a Garanției pentru tineret și a Inițiativei privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor”.

“O evaluare comparativă a situaţiei României, în privinţa contextului economic în care se plasează generaţia tânără şi a inserţiei acesteia pe piaţa muncii, indică un deficit net de rezultate în cazul tinerilor din România, măsurat atât prin condiţiile de trai, cât şi prin rata şomajului. În fapt, în actualele condiţii economice, defavorabile tinerilor, exprimate printr-o pondere de 30,7% din totalul tinerilor din România care trăiesc în condiţii de privare materială severă (faţă de o medie UE de 11,4%), este mai mult decât evidentă nevoia de intervenţie prin măsuri guvernamentale, pentru  prevenirea crizei șomajului la nivelul populaţiei tinere (18-29 ani). Rata şomajului în rândul tinerilor de sub 25 de ani în România se situează, conform acestui nou raport al Curţii de Conturi Europeane, la un nivel peste media europeană (medie situată la 18,8%), trecând în 2017 de 20%, deşi România înregistrează cea mai mică rată generală de şomaj din UE (5,9%). Şi la nivelul întregii populaţii de tineri din România (de până la 29 ani), rata şomajului este mult peste rata generală de şomaj (13,1% faţă de 5,9%). Aceste date nu sunt doar semnale de alarmă, ci echivalează cu un indicator exact asupra performanţei cu care România investeşte în viitorul său.

Deşi guvernarea PSD-ALDE a promis măsuri active pentru incluziunea profesională şi socială a tinerilor, iată că aplicarea de către Guvern a principalelor programe susţinute de UE pentru tineri, respectiv Garanţia pentru tineret (măsuri în primele patru luni de după încheierea şcolii sau intrarea în şomaj) şi Iniţiativa pentru ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor (program destinat regiunilor europene în care şomajul tinerilor depăşeşte 25% în categoria 15-24 de ani), se află într-un impas major.

Cele două programe europene prioritare, destinate ameliorării ratei şomajului tinerilor în Europa, nu se pot implementa de la Bruxelles, având nevoie de guverne responsabile la nivelul fiecărei ţări membre, iar aici Guvernul României demonstrează prea puţină implicare, atât în privinţa măsurilor globale destinate adaptării condiţiilor socio-economice pentru o mai rapidă inserţie a tinerilor, dar şi în privinţa implementării mai transparente şi mai eficiente a programelor susţinute de UE prin intermediul ministerelor de linie.

Uniunea Europeană este interesată să activeze măsurile de dinamizare a ocupării tinerilor, fiind definite două segmente specifice de tineri, ca grupuri ţintă ale celor două programe majore de intervenţie. Segmentul cel mai vulnerabil, căruia i se adresează Garanţia pentru tineret, este aşa-numita categorie NEET, tineri care nu sunt încadraţi profesional şi nu urmează niciun program educaţional sau de formare (aici fiind incluşi atât şomerii tineri, cât şi tinerii care nu au fost niciodată încadraţi profesional). A doua categorie sunt tinerii defavorizaţi ce sunt localizaţi în zone cu rate mari ale somajului, pentru care se aplică Iniţiativa pentru ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor.

Solicităm atât Guvernului, dar şi Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, cât  şi Ministerului Educaţiei Naţionale, o evaluare completă şi un set de măsuri pentru reformarea şi eficientizarea modului în care se implementează aceste programe, Garanţia pentru tineret şi Iniţiativa pentru ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor, pentru că de modul în care investim astăzi în tineri depinde nu doar viitorul nostru european, ci şi al fiecărei comunităţi locale şi regionale, ca şi al României în ansamblu”, a transmis deputatul liberal Marilen Pirtea. – PROMPT MEDIA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.