Acasă Social Administratie Ilfov: Apa otrăvită din unele localități din Ilfov are legătură cu groapa...

Ilfov: Apa otrăvită din unele localități din Ilfov are legătură cu groapa de gunoi de la Glina

DISTRIBUIȚI

 147121 – 10082017 –  

Marian Petrache: ”Consiliul Județean Ilfov nu are nicio groapă de gunoi, ci se străduiește să desființeze aceste gropi de gunoi” Otravă dizolvată. Asta primesc la robinet locuitorii din mai multe comune de la marginea Bucureștiului. Informaţia apare într-un comunicat oficial al Direcției de Sănătate Publică Ilfov. Inspectorii au anunțat că apa este infestată cu substanțe precum mangan, amoniu sau nitrați. Principala sursă de poluare pare sa fie în continuare groapa de gunoi Glina. Autorităţile locale se spală pe mâini. O anchetă începută de procurorii Parchetului General a scos la iveală detalii şocante despre activităţile care aveau loc la groapa de gunoi Glina, anunță Realitatea.net.

Inspectorii au anunțat că apa este infestată cu substanțe precum mangan, amoniu sau nitrați. Principala sursă de poluare pare sa fie în continuare groapa de gunoi Glina.

”La Berceni amoniul determinat a fost de 3,365 pe litru faţă de normalul de 0,5 mg, mangan tot la Berceni 55g/l faţă de maxima 50g/l, la Dărăşti mangan 56,37 faţă de max 50/l, la 1 Decembrie amoniu 12,32 faţă de 0,5, Ghermăneşti nitraţii 76,4 faţă de 50 mg/litru”, afirma Dănuţ Crăciun, director executiv DSP Ilfov la darta respective, destituit între timp de ministrul Sănătății în urma scandalului legat de vaccinuri.

”Se recomandă să nu folosească apa pentru băut sau hrana ci numai în scop igienic. Operatorul de apă e obligația conform contractului care l-a stabilit cu autoritatea locala să aducă apa în parametrii și să dea apă de calitate corespunzătoare Legii Apei”, preciza Crăciun.

Marian Petrache, președinte al CJ Ilfov, a declarat într-o intervenție telefonică la Realitatea TV că apa din Ilfov nu este în condiții bune din cauza gropii de gunoi, dar și a puțurilor care nu au fost făcute cum trebuie, iar pânza freatică a fost afectată. ”Consiliul Județean Ilfov nu are nicio groapă de gunoi, ci se străduiește să desființeze aceste gropi de gunoi. Nu e numai groapa de gunoi sursa care a infestat apa, au fost fabrici pe vremea lui Ceaușescu, sunt mai mulți factori, ceea ce ne face să fim foarte atenți de acum incolo”.

Comuna Berceni se alatură cetăţenilor afectaţi din comuna Glina care sunt în prima linie de luptă împotriva deşeurilor toxice depozitate la groapa de gunoi Glina.

Cetăţenii afectaţi din comuna Glina şi din împrejurimi somează în mod public autorităţile competente să pună la dispoziţia publicului rapoartele de control şi situaţia exactă aferentă depozitării de deşeuri toxice şi cianuri care a avut loc în urmă cu ceva timp la groapa de gunoi Glina. Acestea sunt informaţii absolut necesare pentru populaţie iar comportamentul autorităţilor trebuie să fie etic şi conform obligaţiilor legale care le revin.

Poluarea cu substanţe toxice a gropii de deşeuri Glina şi răspândirea acestora în zonele limitrofe şi în Berceni trebuie să fie bine cunoscută de cetăţeni pentru a nu-i pune pe aceştia într-un pericol şi mai mare faţă de expunerea actuală şi să îi împiedice pe cei afectaţi direct să ia măsuri de prevenţie.

Cetăţenii speriaţi şi afectaţi solicită urgent să se publice prin mijloacele de comunicare în masă adecvate procesul verbal întocmit la groapa de gunoi Glina odată cu depozitarea deşeurilor toxice şi amestecate ulterior cu deşeuri menajere de către societatea Global Eco Center S.r.l. în înţelegere cu Ecorec S.A. şi administratorii acesteia.

O anchetă începută de procurorii Parchetului General a scos la iveală detalii şocante despre activităţile care aveau loc la groapa de gunoi Glina. Anchetatorii au aflat că la groapa de gunoi Glina au fost aduse substanţe extrem de periculoase.

”Raportul de expertiză tehnică judiciară efectuat în cauză concluzionează faptul că obţinerea unor nămoluri/şlamuri cu conţinut de substanţe periculoase a fost cauzată de aplicarea necorespunzătoare şi/sau incompletă a procedurilor de tratare a deşeurilor periculoase – şlamuri galvanice, nerespectarea procedurilor de prelevare a probelor de deşeuri pentru analizele fizico-chimice, trimiterea la ICIM Bucureşti a unei probe prelevate din alte deşeuri decât cele transportate la depozitul Glina, amestecarea deşeurilor la locul de tratare şi depozitare, trimiterea la depozitul Glina a altor deşeuri decât cele pentru care se realizaseră determinările la ICIM Bucureşti”, se arată în raportul procurorilor de la Parchetul General.

“Potrivit rapoartelor de expertiză criminalistică întocmite de experţi din cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, cu sprijinul specialiştilor de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi S.C. W.R. S.R.L., deşeurile analizate fizico-chimic sunt deşeuri de tip nămol sau şlam rezultate din tratarea prin procedee fizico-chimice a apei rezultate din procesele tehnologice de tratare chimică a suprafeţelor metalice (procese de galvanizare, procese de zincare); totodată, s-a determinat pH-ul şi conţinutul de substanţă uscată, prezenţa şi concentraţiile azotului amoniacal, sulfaţilor, cianurilor totale, cromului hexavalent, metalelor grele (cupru, nichel, plumb, zinc), ale hidrocarburilor policiclice aromatice şi ale produselor petroliere totale”, se arată în comunicatul procurorilor”. Sursa: Realitatea.net   PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.