Acasă Economie Ionuţ Mişa, despre TVA

Ionuţ Mişa, despre TVA

DISTRIBUIȚI

 147019 – 04082017-  Impozitul pe cifra de afaceri și contribuția de solidaritate nu vor fi aplicate pentru că nu aduc beneficii nici statului dar nici contribuabililor. De asemenea, conturile individuale de TVA vor crește gradul de conformare la 100%. Mai exact, statul va încasa în totalitate, pentru prima dată, TVA-ul declarat. Acestea sunt câteva din declarațiile ministrului de Finanțe, Ionuț Mișa, acordate revistei Capital.

Astfel, aproximativ 1,2 milioane de români sunt angajaţi part-time în România. Mai bine de jumătate nu câştigă mai mult de 680 de lei net pe lună. Acestea sunt câteva cifre care au arătat Ministerului de Finanţe că există o formă de recompense şi în zona gri sau neagră a salarizării. Potrivit lui Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor, plata TVA într-un cont separat va aduce încasări suplimentare de zeci de miliarde de lei la bugetul de stat. De asemenea, ministrul a explicat şi în ce condiţii impozitul pe venitul global ar fi unul aplicabil.

Întrebat despre metoda split payment daca va fi aplicată, Ionuţ Mişa a declarat că a făcut nişte analize proprii ca sa îşi dea seama care este nivelul TVA declarat şi care este cel al taxei achitate: „Am înţeles că motivaţia contribuabililor de a declara TVA fără să îl plătească, este de a nu avea probleme de natură penală. Ne-am dat seama că e o problemă şi trebuie corectată. La nivelul anului 2014, TVA total declarat a fost de 70,9 mld. de lei, din care s-au achitat 50 de mld. de lei. Asta înseamnă că aproximativ 20 de mld. de lei nu s-au încasat la bugetul de stat. În 2015 s-a declarat TVA în sumă de 73,8 miliarde de lei şi s-au încasat 57 de miliarde de lei. Și în acest an, 16,78 de mld. de lei nu au mai ajuns la bugetul de stat. Gradul de conformare voluntară este de 77,4%. În 2016 am constatat că diferenţa dintre sumele declarate şi cele încasate e de 13 miliarde de lei. Este o practică de a declara şi a nu achita. De aceea, am considerat că e necesară implementarea unei măsuri noi şi care să genereze creşterea gradului de conformare voluntară. Înseamnă deschiderea unui cont de TVA distinct, iar plata acestei taxe să se facă, atât către un furnizor/beneficiar cât şi către stat exclusiv din acest cont. Noutatea e imposibilitatea retragerii TVA-ului. Astfel, sumele respective nu vor fi la dispoziţia reprezentanţilor companiilor pentru alte destinaţii. Astfel, considerăm că gradul de conformare în baza acestei metode va creşte la 100%, şi nu va mai exista posibilitatea retragerii banilor din acest cont. Contribuabilii corecţi vor fi avantajaţi prin eliminarea concurenţei neloiale. Acest proiect, care este încă în analiză, respectă toate principiile TVA şi toate directivele europene. Se modifică doar mecanismul. Fiecare agent economic îşi va crea un cont distinct la Trezorerie, dar nu numai. Suntem în discuţii cu băncile pentru a crea acest serviciu şi în cadrul instituţiilor de credit”, a declarat ministrul Finanţelor pentru sursa citată. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.