Acasă Stiință Peste 100 de cercetători cer ONU interzicerea roboţilor ucigaşi

Peste 100 de cercetători cer ONU interzicerea roboţilor ucigaşi

DISTRIBUIȚI
Foto: theguardian.com

147273 – 23082017 – Elon Musk şi alte 116 personalităţi ale industriei roboticii şi inteligenţei artificiale au cerut Naţiunilor Unite, prin intermediul unei scrisori, să ia măsuri ferme împotriva pericolului armelor autonome, scrie  TheGuardian. Mai exact, unii dintre cei mai importanți pionieri ai roboticii și inteligenței artificiale din lume cer Organizației Națiunilor Unite să interzică dezvoltarea și utilizarea roboților ucigași. „Armele autonome letale riscă să devină a treia revoluţie în război. Odată dezvoltate, conflictele armate vor avea loc la o scară fără precedent şi mai repede decât pot înţelege oamenii. Acestea pot fi arme ale terorii, arme pe care despoții și teroriștii pot să le folosească împotriva populațiilor nevinovate. Nu avem mult timp să acționăm. Odată ce această cutie a Pandorei va fi deschisă, va fi greu să sa o mai inchidem”, se precizează în scrisoare. Experți au avertizat că tehnologia AI a atins un punct în care utilizarea armelor autonome este posibilă în decurs de ani, mai degrabă decât  în decenii cum se preconiza anterior. În timp ce AI poate fi folosit pentru a face câmpul de luptă un loc mai sigur pentru personalul militar, experții se tem că armele ofensive care acționează singure ar reduce pragul de luptă și ar duce la o pierdere mai mare a vieților omeneşti.

Foto: theguardian.com

Toby Walsh, cercetător şi profesor în ceea ce priveşte  inteligența artificială la Universitatea din New South Wales din Sydney, a declarat: „Aproape fiecare tehnologie poate fi folosită pentru bine și rău, iar inteligența artificială nu este diferită. Aceasta poate contribui la rezolvarea multor probleme urgente cu care se confruntă societatea în prezent: inegalitatea și sărăcia, provocările reprezentate de schimbările climatice și criza financiară globală actuală. Cu toate acestea, aceeași tehnologie poate fi folosită și în arme autonome pentru a industrializa războiul. Trebuie să luăm decizii astăzi, alegând ce fel de viitor ne dorim.

De asemenea, Ryan Gariepy, fondatorul Clearpath Robotics, a declarat: „Spre deosebire de alte manifestări potențiale ale AI care rămân încă în domeniul științei fictive, sistemele autonome de arme sunt pe punctul de dezvoltare și au un potențial foarte real de a provoca daune semnificative şi instabilitate globală.”

Aceasta nu este prima dată când IJCAI, una dintre cele mai importante conferințe AI din lume, a fost utilizată ca o platformă pentru a discuta despre sistemele de arme autonome letale. Cu doi ani în urmă, conferința a fost folosită pentru a lansa o scrisoare deschisă semnată de mii de cercetători de la AI și robotică, printre care și Musk și Stephen Hawking, care solicită în mod similar o interdicție, ceea ce a ajutat ONU să discute în mod oficial despre tehnologii.

Guvernul britanic s-a opus unei astfel de interdicții privind armele autonome letale în 2015, iar Oficiul de Externe a declarat că „legea umanitară internațională prevede deja o reglementare suficientă pentru acest domeniu”. Acesta a spus că Marea Britanie nu a dezvoltat arme autonome letale și că toate armele folosite de forțele armate din Regatul Unit ar fi „sub supraveghere și control uman”.

Totodată, scrisoarea lansată luni la deschiderea Conferinței Internaționale de Inteligență Artificială (IJCAI) din Melbourne, are sprijinul unor personalități de profil în domeniul robotizării și subliniază cu tărie necesitatea unei acțiuni urgente, după ce ONU a fost forțată să întârzie o întâlnire care urma să înceapă luni pentru a examina problema. Pe lângă şeful Tesla, scrisoarea deschisă este semnată de 116 cercetători şi experţi, specialişti în robotică şi inteligenţă atificială, din 26 de ţări,  printer care Mustafa Suleyman, co-fondatorul DeepMind, o companie deţinută de Google. Aceasta a dezvoltat AlphaGo, inteligenţa artificială care a învins campionul mondial la jocul Go.

ONU a votat recent să înceapă discuțiile formale cu privire la astfel de arme, printre care drone, tancuri și mitraliere automate. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.