Acasă Vest Arad Acum vin cu zecile

Acum vin cu zecile

DISTRIBUIȚI

25 migranţi irakieni care intenţionau să treacă ilegal frontiera, depistaţi de poliţiştii de frontieră de la Nădlac  – 147568 – 11092017 –

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Nădlac au depistat, la sfârşitul săptămânii, 25 de cetăţeni din Irak, toţi solicitanţi de azil în România, care au încercat să iasă ilegal din ţară.

Într-unul din cazuri, 9 migranți au fost ajutaţi de două călăuze, cetăţeni români, fapt pentru care aceștia sunt cercetați pentru trafic de migranți, fiind reținuți pentru 24 de ore.

Pornind de la acest caz, recomandăm cetăţenilor să nu transporte persoane necunoscute în apropierea sau spre frontiera de stat, iar în situaţia în care le sunt solicitate astfel de servicii de transport, să anunţe echipajele Poliţiei de Frontieră, apelând numărul de telefon care funcţionează non-stop, 0219590.

În data de 10 septembrie 2017, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Nădlac, judeţul Arad, cu sprijinul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Arad, au declanşat o acţiune specifică pentru combaterea migraţiei ilegale în zona de competenţă, ocazie cu care au oprit pentru control, în jurul orei 02.00, pe raza localităţii Nădlac, două autoturisme marca Volkswagen Golf.

Poliţiştii de frontieră au procedat la legitimarea şoferilor, constatând că aceștia sunt cetăţenii români G.B. şi D.H., ambii în vârstă de 26 de ani, cu domiciliul pe raza judeţului Timiş. Deoarece nu-şi justificau prezenţa în zona de frontieră, persoanele în cauză au fost duse la sediul sectorului pentru verificări.

În același timp, un alt echipaj al Poliției de Frontieră a depistat, la aproximativ 600 m faţă de linia de frontieră, nouă persoane de origine afroasiatică, care se îndreptau spre teritoriul statului vecin. Cu ocazia verificărilor, polițiștii de frontieră au stabilit că cei în cauză sunt cetăţeni irakieni, 3 bărbaţi, o femeie și 5 minori, adulții având vârste cuprinse între 23 şi 33 de ani, iar minorii între 7 şi 17 ani, toţi fiind solicitanţi de azil în România.

La cercetări, s-a stabilit că persoanele în cauză intenţionau să treacă ilegal frontiera pentru a ajunge într-o ţară din Spaţiul Schengen. Cei doi șoferi au declarat că i-au transportat pe cei nouă cetăţeni străini până în apropierea frontierei, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200 lei și 150 euro.

Poliţiştii de frontieră arădeni au întocmit migranţilor lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar călăuzelor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi, împotriva acestora luându-se măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale ce se impun.

La 11 septembrie 2017, în jurul orei 1.00, poliţiştii de frontieră din cadrul aceluiaşi sector au depistat, la aproximativ 50 m faţă de linia de frontieră, 16 persoane de origine afroasiatică, care se îndreptau pe jos spre Ungaria, fapt pentru care au fost duse la sediul sectorului pentru cercetări.

Cu ocazia verificărilor, polițiștii de frontieră au stabilit că cei în cauză sunt cetăţeni irakieni, 11 bărbaţi, 2 femeie și 3 minori, adulții având vârste cuprinse între 23 şi 31 de ani, iar minorii între 3 şi 16 ani, toţi fiind solicitanţi de azil în România.

La cercetări, s-a stabilit că persoanele în cauză intenţionau să treacă ilegal frontiera pentru a ajunge într-o ţară din Spaţiul Schengen.

Poliţiştii de frontieră arădeni au întocmit migranţilor lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale ce se impun.

Pornind de la acest caz, Poliția de Frontieră recomandă cetăţenilor să nu transporte persoane necunoscute în apropierea sau spre frontiera de stat, iar în situaţia în care le sunt solicitate astfel de servicii de transport, să anunţe echipajele Poliţiei de Frontieră, apelând numărul de telefon care funcţionează non-stop, 0219590.

Totodată, reamintim că ”fapta persoanei care racolează, îndrumă, călăuzește,transportă sau adăpostește o persoană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României constituie trafic de migranți și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani. Când fapta a fost săvârșită în scopul de a obține, direct sau indirect, un folos patrimonial pedeapsa este închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi art.263 Cod penal”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.