Acasă Externe Macron, mult mai temperat ca Trump în declaraţii

Macron, mult mai temperat ca Trump în declaraţii

DISTRIBUIȚI
foto:AFP
foto:AFP

 147734 – 20092017 – Președintele Trump nu și-a dezmințit reputația, oferind liderilor lumii un discurs de 40 de minute extrem de combativ – intervenționist chiar în puncte esențiale, observă unii comentatori – axat pe dualitatea suveranitate-obligație internațională, patriotism-angajare.

Principiul pe care liderul de la Casa Albă a încercat să-l impună, unul plin de capcane logice și practic-politice, anume că patriotismul asumat este izvorul ordinii și armoniei universale, va fi dezbătut multă vreme de politologi și filozofi. În sala Adunarii Generale, enunțarea lui a sunat ca un compromis, o înclinare – probabil dureroasă pentru Trump – în fața cutumelor retorice ale momentului.

Apariția Marelui Perturbator la tribuna templului newyorkez al dialogului internațional a fost însoțită, în măsuri egale, de teamă și speranță: teama că-i poate înstrăina pe liderii lumii, în special pe cei care contează, cu o retorică izolaționistă sau contondentă, și speranța că va adopta, pentru debutul său discursiv,  un ton constructiv și conciliant potrivit ocaziei.

Temeiuri existau pentru amândouă. Am avut parte de retragerea din acordul de la Paris privind climatul,  repudierea tratatului transpacific de liber- schimb și zvonurile insistente ca, la termenul următor, 15 octombrie,  Trump nu va recertifica tratatul nuclear cu Iran-ul,  negociat în parteneriat cu marile puteri.  Am avut,  poate și mai amenințător,  escaladarea retorică fără precedent a diferendului nord-coreean, care a degenerat în amenințări mutuale cu anihilarea nucleară.

Donald Trump a înțeles să repete și să amplifice aceste amenințări de la tribuna Adunării Generale.

America are mare putere și răbdare. Dar, dacă e forțată să-și apere aliații, sau pe sine, nu va avea altă soluție decât distrugerea totală a Coreei de Nord. Rachetistul șef de la Phenian s-a lansat într-o misiune sinucigașă pentru el și regimul său. America e dispusă, pregatită și capabilă, dar să sperăm că nu va fi nevoie„.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, care a vorbit două ore și ceva mai târziu, a oferit o replică temperată, calmantă, acestui spasm agresiv.

Responsabilitatea noastră și a tuturor partenerilor noștri, printre care China și Rusia, este de a face posibilă, prin fermitate, o reglementare politică a crizei. Franța va refuza orice escaladare și nu va închide nici o poartă a dialogului, dacă sunt întrunite condițiile pentru ca acest dialog să fie util păcii„.

A doua țintă a veninului trumpian – Trump varianta campanie electorală – a fost statul islamic de la Teheran.

Guvernul iranian este o dictatură coruptă sub masca înșelătoare a unei democrații. A transformat o țară prosperă, cu o bogată istorie și civilizație, într-un stat în afara legii și epuizat economic, ale cărui principale exporturi sunt violența, vărsarea de sânge și haosul„.

Logica prezidentțală americană conducând la concluzia, care va suna bine în cercurile actualei conduceri israeliene, și în cele ale petro-plutocrațiilor sunite, că strunirea prin tratat a unui astfel de regim este o idee ce trebuie plasată undeva între naiv și stupid.

Acordul cu Iran-ul a fost una dintre cele mai proaste și unilaterale tranzacții efectuate de Statele Unite. Sincer să fiu, e o rușine pentru SUA„, a punctat ocupantul Casei Albe.  E o evaluare de care Emmanuel Macron – în armonie, pe această partitură, cu celelalte mari puteri semnatare – s-a distanțat cât se poate de categoric.

Angajamentul nostru în sfera ne-proliferării a permis, la 14 iulie 2015, realizarea unui acord echilibrat, robust și verificabil, care ofera garanția că Iran-ul nu se va dota cu arma nucleară. A-l repudia astăzi, fără a propune nimic în schimb, ar fi o gravă eroare„.

Cei care au sperat că Trump își va modera impulsurile, ridicându-se la înălțimea momentului, s-au mulțumit cu o serie de platitudini privind eradicarea răului și necesitatatea concertării pentru rezolvare – prin soluții de proximitate – a crizei planetare a refugiaților.

Nici un proiect concret în această sferă, în cea a umanitarului în sens larg,  doar generalități, binevenite la urma-urmei pentru că sunt în continuitatea pozitivă a retoricii prezidențiale americane. Cum tot în coloana pozitivă a condicii trebuie trecută și abandonarea atitudinii disprețuitoare față de Națiunile Unite ca organizație, unul dintre pilonii pe care Trump și-a înălțat edificiul naționalist al campaniei. A vorbit, liderul american, despre reformă, nu tăiere de fonduri, despre eficiență nu inutilitate.

Șeful Executivului a dat atât luni, cât și în discursul de marți,  cifrele devenite aproape un ritual în astfel de ocazii pentru un lider american (140% creștere de buget,  număr de angajați dublu în raport cu anul 2000) pentru a ilustra necesitatea de-birocratizării, dar de pe poziția constructivă a reprezentantului unui stat care plătește 22% din bugetul ONU, și are, în virtutea acestui fapt, dreptul de a pretinde rezultate palpabile.

Până la urmă, anxietatea și sentimentul de incertitudine – acel „totul e posibil” cu care sunt primite pronunțările lui Trump – nu au fost risipite de discursul de ieri.

A fost dezlânat discursul, în multe locuri, repetitiv pe tema suveranității și frapant prin contradicția fundamentală de a pleda pentru suveranitate fără a pomeni o singură dată ingerința rusească în propriile noastre alegeri„, a comentat Joel Rubin, adjunct al ministrului de externe în epoca Obama.

Izolaționismul și unilateralismul trumpian și-au găsit expresia cea mai dramatică în părăsirea tratatului de la Paris privind climatul. A fost o abdicare, în ochii multora, pe multiple planuri, științific, moral, politic.

Țara mea a promis în fața acestei Adunări un acord universal la Paris. A fost realizat, și parafat în această sală. Acest tratat nu va fi renegociat. El ne leagă, ne adună. A-l destrăma ar însemna să distrugem un acord care nu doar între state ci și între generații. Va putea fi îmbogățit, dar nu ne vom retrage. Respect profund decizia Statelor Unite, care se pot întoarce oricând, ușa e deschisă. Noi însă vom merge mai departe„, a reaminit ieri, de la tribuna Forului Mondial, Emmanuel Macron. Sursa: http://www.rfi.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.