Acasă Uncategorized Mircea Ionescu-Quintus a încetat din viață

Mircea Ionescu-Quintus a încetat din viață

DISTRIBUIȚI
sursa foto: Historia
sursa foto: Historia

147657 – 15092017 – Mircea Ionescu Quintus, fost președinte al Partidului Național Liberal, a murit vineri, 15 septembrie 2017, la vârsta de 100 de ani.

Născut în 1917, în plin Război Mondial, Mircea Ionescu Quintus s-a înscris în PNL în 1936, la 19 ani, primind „botezul” liberal de la prim-ministrul Gheorghe Tătărăscu. A luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost deţinut politic în perioada comunistă, iar după Revoluţie preşedinte al PNL, ministru al Justiţiei, deputat şi de două ori senator.

Quintus şi-a dedicat întreaga viaţă valorilor liberale, iar participarea sa la viaţa politică i-a adus grele suferinţe în detenţie, pentru vina de a fi înţeles valorile veritabile ale democraţiei, în perioada totalitarismului. A trăit sub multe regimuri, în regimul dictatorial al lui Carol al II-lea, l-a respectat pe Ion Antonescu şi a avut sentimente de preţuire şi iubire faţă de Regina Maria şi de Regele Ferdinand întregitorul, a prins două războaie mondiale şi o Revoluţie.

Om cu mult umor, calitate ce probabil l-a ajutat să supravieţuiască detenţiei politice, Mircea Ionescu-Quintus provine dintr-o familie cu vechi tradiţii liberale. Avocat de profesie, format la şcoala interbelică, liderul moral al liberalilor a suferit în temniţele comuniste şi la Canal pentru „vina” de a fi înţeles mecanismele democraţiei participative. I-a avut ca model pe I. G. Duca şi a avut privilegiul de a primi sfaturi de viaţă de la Nicolae Iorga.

Mircea Ionescu-Quintus  a fost și scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, președinte de onoare al Uniunii Epigramiștilor din România și membru a numeroase societăți și asociații culturale și în conducerea unora dintre acestea, președinte de onoare al fundațiilor culturale „I.L. Caragiale” și „Nicolae Grigorescu” – Câmpina.

De asemenea, a fost membru al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România.

Este autor al volumelor „Haz de necaz”, „Epigrame”, „Epigrame şi epitafuri”, „Lacrima scoicilor”, „Cazul Dorin Condrea”, „Mărturie mincinoasă” şi „Citaţie pentru un necunoscut”. Este coautor la numeroase culegeri de epigrame editate de Clubul „Cincinat Pavelescu” din Bucureşti şi a avut numeroase colaborări la reviste şi publicaţii precum „Gluma”, „Păcală”, „Mitică”, „Urzica”, „Moftul Român”, „Palatul de Justiţie” şi „Cronica Română”.

Quintus a fost decorat  cu Ordinul ”Steaua României” în rang de ofițer de președintele Klaus Iohannis în luna martie, la împlinirea vârstei de 100 de ani, în semn de ”înaltă apreciere pentru contribuția remarcabilă la consolidarea unei vieți politice democratice în România și pentru dăruirea de care a dat dovadă de-a lungul întregii sale cariere politice, precum și pentru exemplul de conduita civică”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.