Acasă Politic  „Părinții pot apela la bone specializate în îngrijirea și supravegherea copiilor”

 „Părinții pot apela la bone specializate în îngrijirea și supravegherea copiilor”

DISTRIBUIȚI

 147737 – 20092017 – Deputatul PSD Tamara Ciofu a anunțat miercuri, 20 septembrie, că Executivul a aprobat în ultima ședință de guvern normele metodologice de aplicare a Legii 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă, care stipulează, printre altele, că anexa contractului de muncă trebuie să conțină și un plan de activități al bonei, convenit de părțile semnatare.

Planul de activități se elaborează de comun acord cu părintele sau reprezentantul legal al copilului, în funcție de numărul de copii, categoria de vârstă, de nevoile individuale ale fiecăruia, ale familiei acestuia și se revizuiește anual sau ori de câte ori este nevoie, în funcție de progresul acestuia și programul părinților.

„Cel mai important lucru pe care îl reglementează această lege, pe care am elaborat-o în primul mandat de parlamentar, se referă la siguranța pe care o oferă o bonă în îngrijirea și supravegherea copilului unei familii care apelează la serviciile acesteia. Odată cu publicarea normelor,  fiecare părinte va putea să angajeze o bonă cu forme legale, va ști că lasă copilul unei persoane care are pregătire profesională în domeniu. Totodată, părinții vor stabili de comun acord cu bonele un plan de activități pentru îngrijirea copilului care include responsabilitățile acestora cu privire la  protejarea copilului de orice formă de abuz, neglijare, exploatare, însoțirea copilului la spital până sosesc părinții, oferirea unei alimentații corespunzătoare calitativ și cantitativ, adaptată vârstei, nevoilor și preferințelor acestuia”, a declarat Tamara Ciofu.

Dovada îndeplinirii condiției de pregătire profesională a unei bone se realizează prin certificatul de calificare obținut de aceasta în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților pentru ocupația de bonă.

Reprezentantul legal al copilului sau părintele acestuia are responsabilitate de a verifica, la semnarea contractului și, ulterior, cel puțin anual, dacă bona și furnizorul de servicii sociale, dețin licență de funcționare pentru serviciile de îngrijire și supraveghere a copilului pe timpul zilei și dacă fac dovada acestui lucru.

Un alt aspect important pe care îl reglementează această lege și metodologia de aplicare constă în verificarea permanentă a bonei care nu poate să se angajeze decât în urma unui raport de evaluare din care trebuie să reiasă că persoana este aptă din punct de vedere psihologic să exercite profesia de bonă. De asemenea, activitatea prestată de bonă se supune controlului inspecției sociale. Inspectorul social are obligația verificării de urgență a sesizărilor în legătură cu activitatea bonei. Controlul se realizează obligatoriu cu acordul și în colaborare cu părintele sau reprezentantul legal al copilului”, a explicat Tamara Ciofu, inițiatorul Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.