Acasă Economie Pentru că Guvernul i-a luat banii, Transelectrica se împrumută

Pentru că Guvernul i-a luat banii, Transelectrica se împrumută

DISTRIBUIȚI

 147743 – 21092017 – Operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, companie de stat care operează Sistemul energetic național (SEN), transmite acționarilor că distribuirea dividendelor suplimentare de 171 milioane lei solicitate de guvern va obliga compania să contracteze împrumuturi pe termen mediu și lung încă din primul semestru al anului viitor pentru a-și putea finanța proiectele de investiții.

”Trebuie avut însă în vedere că orice sumă distribuită ca dividende în acest moment va presupune necesitatea contractării de către companie încă din semestrul I al anului 2018 a unor finanțări noi pe termen mediu și lung în vederea realizării proiectelor de investiții strategice aprobate de către ANRE și Ministerul Economiei în planul de dezvoltare pe 10 ani. Proiectele majore incluse în planul de dezvoltare al companiei sunt deja incluse în Planul European de dezvoltare a rețelei de transport al energiei electrice coordonat la nivel de ENTSO-E (Rețeaua Europeană a Operatorilor de Transport al Energiei – n.r.). Subliniem că printre aceste proiecte se numără și 6 Proiecte de Interes Comun European (eligibile pentru a primi finanțări nerambursabile de la UE – n.r.)”, arată un document al Transelectrica adresat acționarilor, publicat de Profit.ro.

Guvernul a solicitat în luna septembrie tuturor companiilor de stat să vireze la buget în avans sumele ”neangajate în proiecte viitoare”, ignorând faptul că aceste proiecte trebuie promovate tot de Guvern, în virtutea unei strategii energetice, a cărei elaborare a fost reluată după alegerile din toamnă.

Decizia Guvernului vine tocmai atunci când companiile industriale româneşti se aşteptau să-şi sporească investiţiile, după primele două trimestre de ”scăderi pronunţate” în acest an, potrivit unei anchete de conjunctură a Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP).

Premierul Mihai Tudose a răspuns acestor observații invocând dreptul acționarilor de a lua dividende: ”Nu le-a jefuit nimeni, nu le-a luat nimeni ceea ce nu aveau dreptul. Le-am luat acum pentru că acum ne trebuie (…) Acolo unde banii nu erau angajaţi sau nu era nicio prognoză că vor fi necesari s-au luat acum”.

Încasările statului din dividende ”energetice” ar putea atinge aproape un miliard de euro, dacă toate companiile se vor conforma ”memorandumului” guvernamental care, de fapt, le cere să dea Guvernului cel puțin 90% din profitul repartizabil pe 2016.

Pe de altă parte, companiile de profil au prevăzut în proiectele lor de buget pe 2017 investiții de 2.645 milioane de lei. Multe din resurse provin din amortizări contabile

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.