Acasă Externe România, la segmentul la nivel înalt al celei de-a 13-a Conferințe a...

România, la segmentul la nivel înalt al celei de-a 13-a Conferințe a Părților la Convenția ONU privind Combaterea Deșertificării

DISTRIBUIȚI

 147576 – 12092017 – La 11 septembrie a.c., delegația României, condusă de Istrate Șteţco, secretar de Stat în cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor, a participat la segmentul la nivel înalt al celei de-a 13-a Conferințe a Părților la Convenția ONU privind Combaterea Deșertificării, care are loc la Ordos, în Republica Populară Chineză, în perioada 6 – 15 septembrie.

Conferința a reunit factori de decizie din 195 de state membre ale Convenției, iar segmentul la nivel înalt a fost organizat sub forma unei reuniuni plenare și a trei mese rotunde, la care miniștri și alți șefi de delegații au prezentat soluții privind stoparea degradării terenurilor, a deșertificării, a apariției furtunilor de nisip și praf, precum și realizarea de sisteme de avertizare timpurie, ținte și acțiuni pentru susținerea eforturilor de atenuare a efectelor secetei.

În cadrul mesei rotunde cu tema ”Seceta și furtunile de nisip și de praf – sisteme de avertizare timpurie”, Istrate Șteţco a prezentat mesajul Uniunii Europene și a statelor sale membre, făcând referire la necesitatea coeziunii între statele părți din Convenție. ”Cred că avem cu toții nevoie să dezvoltăm acest parteneriat. Sistemele de avertizare timpurie pentru furtunile de praf, nisip și secetă reprezintă mijloace importante care pot crește reziliența, fiind mult mai utile atunci când cooperarea are loc la toate nivelurile autorităților cu responsabilități în situații de urgență și protecția mediului și în cooperare cu administrațiile meteorologice”, a subliniat domnul Istrate Șteţco.

Totodată, oficialul român a menționat și efectele pozitive pe care le poate avea abordarea managementului durabil al terenurilor în legătură cu domeniile conexe, precizând: ”Stoparea degradării mediului și promovarea unui management durabil ca parte a eforturilor noastre comune sunt esențiale în combaterea schimbărilor climatice. De asemenea, abordarea degradării terenurilor are efecte de antrenare și în alte zone precum agricultura, crearea de noi joburi, biodiversitate, securitatea alimentară”, a declarat secretarul de Stat. În încheiere, șeful delegației României a precizat că Uniunea Europeană și statele sale membre consideră că ”identificarea și utilizarea instrumentelor financiare corecte sunt pași esențiali pentru a ajuta comunitățile, iar fondurile publice ar putea sprijini în continuare dezvoltarea unor programe inovatoare adaptate la comunitățile vulnerabile”, precizând totodată că este ”susținută implicarea sectorului privat ca parte a eforturilor de a reduce costurile asociate efectelor secundare ale secetei și ale furtunilor de nisip și praf”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.