Acasă Externe Agenda Europeana România trebuie să respecte prevederile cu privire la prevenție

România trebuie să respecte prevederile cu privire la prevenție

DISTRIBUIȚI

147684 – 19092017 – 

La Bruxelles a avut loc schimbul de opinii cu privire la coexistența om – carnivore mari

 La ședința Comisiei pentru mediu, schimbări climatice și energie (ENVE) din cadrul Comitetului Regiunilor (CoR) care a avut loc la Bruxelles în data de 18 septembrie s-a dezbătut documentul de lucru al avizului ”Promovarea coexistenței cu specii care stârnesc conflicte în cadrul Directivelor UE privind natura”, a cărui inițiator este Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita. După cum reiese din prevederile Directivei Habitate, este nevoie de luarea măsurilor de prevenție în vederea minimalizării, respectiv eliminării conflictelor om-urs. Cu alte cuvinte este greșită concepția conform căreia în România nu este permisă gestionarea situațiilor grave care se ivesc și prin luarea cărora ar reprezenta, pe termen lung, o soluție la asigurarea calității genetice a exemplarelor din specia urs, respectiv diminuarea conflictelor dintre om și urs. Întârziatul ordin de derogare este benefic pentru „”almarea simptomelor”, însă prin intermediul acestui ordin nu se pun în aplicare, principiile menționate în directiva europeană.

În plus, în raportul Curții de Conturi Europene cu privire la eficiența programelor de protecție a mediului, chiar dacă unele proiecte finanțate au obținut rezultate pozitive, acestea nu și-au atins scopul. În opinia lui Borboly Csaba, și la nivel european s-a conștientizat faptul că este nevoie de o mai mare transparență a activității acestor asociații de protecție a mediului și animalelor.

”Din păcate în demersurile de protecție a mediului, de multe ori se omite scopul real, în numeroase cazuri organizațiile obținând finanțări substanțiale pe care le folosesc doar în folosul lor propriu. Nu întotdeauna iese la iveală modul în care aceste fonduri sunt folosite în vederea protecție mediului înconjurător”, a afirmat Borboly Csaba. În ceea ce privește sistemele de plăți legate de zonele Natura 2000, acestea diferă foarte mult de la un stat membru la altul. Sistemul în vigoare în România este încă un caz special, în măsura în care, în ciuda faptului că acolo locuiesc cele mai mari populații de carnivore mari, s-a decis, în cadrul punerii în aplicare a politicii agricole comune, să se renunțe la introducerea unor astfel de plăți, iar în acest sens este nevoie de luarea de măsuri, începând cu actuala perioadă de programare.

Președintele consiliului județean consideră că este regretabil faptul că în vreme ce la București există o dispută cu privire la cota de intervenție, între reprezentanții ministerului de resort și ai organizațiilor de protecție a mediului, în județul Harghita, oamenii sunt victime din pricina acestei incompetențe.

La ședința Comisiei ENVE, a participat Csák László, expertul delegat al CoR, el considerând rezultatele întrunirii ca fiind pozitive, menționând că președintele Consiliului Județean Hargita avut o abordare unică, reușind să atragă atenția reprezentanților din zonele în care nu trăiesc mari carnivore, și mai ales asupra faptului că creșterea exponențială a populațiilor reprezintă un pericol real asupra oamenilor. De asemenea, Csák László conisderă că trebuie susținută în continuare actualitatea temei, că în Europa, în afara României, mai sunt regiuni unde creșterea populațiilor de carnivore mari, respectiv gestiunea populațiilor reprezintă o problemă, și trebuie susținut în mod accentuat prioritatea ocrotirii vieților omenești.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.