Acasă Social Scrisoare către Mihai Tudose: Interziceţi cianura!

Scrisoare către Mihai Tudose: Interziceţi cianura!

DISTRIBUIȚI

   147579 – 12092017 –Eugen David, preşedintele Asociaţiei Alburnus Maior, principalul ONG care se opune proiectului minier de la Roşia Montană, împreună cu  Dan Mercea, președintele Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu Rețeaua Mining Watch România”, au adresat  prim-ministrului Mihai Tudose, o scrisoare prin care îi cer o poziţionare clară în ceea ce priveşte tehnologia de prelucare a minereurilor pe bază de cianuri. “În ultimele zile ați făcut mai multe declarații în presa centrală privind tehnologia de prelucrare a minereurilor pe bază de cianuri. Cea mai recentă dintre acestea – „și nu vom mai folosi nici cianuri, nici halde imense de steril” [1] vă poziționează, cel puțin la nivel declarativ, în contradictoriu cu luările dvs. de poziție precedente [2]. Totodată, verificările legate de votul dvs. privind amendamentul referitor la interzicerea cianurilor, din decembrie 2013, au scos la iveală faptul că ați dezinformat opinia publică. Potrivit înregistrărilor oficiale ale votului, v-ați opus interzicerii cianurii în 10 decembrie 2013 (zi cunoscută ca Marțea neagră) [3]. Clarificările cu care ați revenit, prin comunicat de presă [4], la o zi după expunerea acestui neadevăr, sunt de asemenea de natură să creeze confuzie în ceea ce privește opțiunile dvs. reale. Așa cum bine știți, asemenea zecilor de mii de cetățeni care au ieșit în stradă în toamna anului 2013, Legea Specială pentru Roșia Montană nu prevedea interzicerea cianurilor.

Date fiind cele de mai sus, considerăm că este necesar să:

Dați aviz favorabil celor două propuneri legislative existente în Parlamentul României (Pl-x nr. 429/2007 și Pl-x nr. 594/2013);

Să includeți, ca propunere a Cancelariei primului ministru, un articol în noua Lege a Minelor, aflată în lucru la Ministerul Economiei, privind interzicerea cianurii. În caz contrar, declarațiile dvs. vor rămâne simple declarații contradictorii și fără fundament.

În lipsa unor măsuri concrete pentru interzicerea cianurii, vom înțelege că ați folosit argumentul cianurilor doar pentru a tempera îngrijorarea în creștere a opiniei publice privind Roșia Montană. Iar acest lucru ar fi determinat de îndemnul liderului partidului dumneavoastră, de a calma spiritele și de a trata ‘cu precauție’ tema Roșiei Montane. În realitate, domnule Tudose, principiul precauției se referă la prevenirea riscurilor ecologice şi producerii daunelor, prin urmare la interzicerea unei tehnologii dovedită ca fiind periculoasă pentru natură și oameni. În încheiere, vă reamintim că interzicerea cianurii în minerit este considerată o prioritate pentru 66% dintre români [5]. Acest procent crește până la 85% în zona Centru, zona din imediata vecinătate a zăcămintelor aurifere preconizate a fi exploatate. Datele sunt preluate dintr-un sondaj realizat de TNS CSOP în martie 2016.Domnule Tudose, aveți șansa să demonstrați că declarațiile dvs. nu sunt ‘simple vorbe în vânt’, ci intenții serioase, susținute prin măsuri pragmatice”, se arată în scrisoarea adresată ministrului Tudose.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.