Acasă Cultura/Media Sesiunea științifică jubiliară „15 ani de la înființarea Academiei Germano-Române din Baden-Baden”

Sesiunea științifică jubiliară „15 ani de la înființarea Academiei Germano-Române din Baden-Baden”

DISTRIBUIȚI

–  147578 – 12092017 – Cu ocazia împlinirii a 15 ani de la înființarea Academiei Germano-Române din Baden-Baden, în Sala de Consiliu a Facultății de Medicină Generală din cadrul UMF ”Carol Davila” a avut loc o sesiune științifică.

Comunicările din cadrul sesiunii au abordat aspecte privind relațiile germane-române de-a lungul timpului, precum și teme academice specifice.

Nicolae Brânzea, director general adjunct IEH a prezentat lucrarea științifică “Comunități românești din afara granițelor țării. Patrulater identitar”, lucrare care se regăsește și în volumul aniversar editat de Academia Germano-Române din Baden-Baden, Institutul Român-Biblioteca Română din Freiburg și Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Fiecare comunitate de români de pretutindeni, în funcție de zona geografică, se confruntă cu nevoi diferite în încercarea de a-și păstra identitatea culturală. Din această cauză, orice strategie generală, care pornește sau se limitează doar de la etnonimul “român” și va lansa soluții cu grad mare de generalitate, inevitabil, va fi sortită eșecului. În momentul de față, considerăm că, pentru a formula strategii viabile, care să țintească nevoi stringente, cel mai larg cadru de analiză posibil este un patrulater identitar. În acest fel, comunitățile românești din afara granițelor țării pot fi împărțite și analizate după cum urmează: diaspora, comunitățile istorice românești, românii din Republica Moldova și originarii din România. ….. Nevoile comunităților de români din afara granițelor diferă de la o zonă geografică la alta. Primul pas în direcția conturării strategiilor poate fi concretizat printr-o cercetare sociologică minuțioasă a fiecărei comunități în parte. Doar astfel se poate înțelege și aborda diversitatea problematicii românilor de pretutindeni. Dacă identitatea românilor din afara granițelor țării poate fi analizată prin prisma unui patrulater identitar, atunci implementarea acestor strategii se va face tot printr-un patrulater, de această dată, instituțional: ambasadele, consulatele, asociațiile și unitățile de cult, care au o mare putere de coagulare a comunităților românești.  La acest patrulater pot fi adaugate și site-urile de socializare, în special în diaspora, unde studiile sociologice deja făcute au arătat un consum intens de tot ce ține de mass media”, a afirmat Nicolae Brânzea, director general adjunct IEH.

În cadrul sesiunii științifice au susținut comunicări Acad. Prof. Dr. Basarab Nicolescu, Dr. Radu Costea, Dr. Mihai Neagu, Dr. Cantemir Mambet, Dr. Nicolae Georgescu-Tulcea, Dr. Leonard Velcescu, Dr. Emanoil Săvoiu, Acad. Prof. Dr. Mircea Ifrim, Acad. Prof. Dr. Dan Riga, Acad. Prof. Dr. Sorin Riga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.