Acasă Social Educatie APCE: Ucraina a greşit adoptând Legea educaţiei

APCE: Ucraina a greşit adoptând Legea educaţiei

DISTRIBUIȚI
sursa foto: Arhiva

Viorel Badea a animat dezbaterile – 148131 – 13102017 – Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat, ieri, o rezoluţie în care arată că Ucraina a greşit adoptând Legea educaţiei şi că va trebui să aplice recomandările care urmează să fie făcute de Comisia de la Veneţia.

Radio România Actualități anunță că a fost dată publicităţii versiunea finală a rezoluţiei privind noua lege ucraineană a educaţiei ca impediment major în studiul limbilor materne ale minorităţilor, adoptată în dezbatere de urgenţă la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

După dezbateri aprinse, marcate şi printr-un gest mai puţin obişnuit aici, unde intervenţiile sunt scrise şi se consemnează în istoricul dezbaterilor şi Cv-ul parlamentarului, ei bine s-a renunţat la un moment dat la aceste intervenţii citite: deputatul Viorel Badea a rupt în mod demonstrativ intervenţia sa, model preluat imediat, şi discuţia a devenit şi mai animată.

Rezoluţia a fost votată cu un număr considerabil pentru, 82 de voturi, faţă de 11 împotrivă şi 17 abţineri. Şeful delegaţiei României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Titus Corlăţean, spune că ”rezoluţia este un semnal politic foarte consistent şi ferm: Ucraina trebuie să respecte standardele europene în materia minorităţilor naţionale şi angajamentele sale internaţionale. Şi pe cele multilaterale, dar şi pe cele bilaterale, şi aici mă refer la acordurile cu România, pentru că în acest caz Ucraina nu a respectat aceste acorduri”.

Alături de ceilalţi parlamentari care au intervenit în plen pe lângă cei menţionaţi, Alina Gorghiu şi Cezar Preda, Attila Korodi a avut o intervenţie fundamentată legal prin prisma experienţei negocierilor româno-ucrainene în probleme de minorităţi în ultimii 11 ani, dar oferind şi propria experienţă de bune practici ca etnic maghiar.

Rezoluţia este publică, semnalul politic este dat. Rezultatele de la Comisia de la Veneţia se aşteaptă până la sfârşitul anului. – sursa – rra.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.