Acasă Opinii/Analize Au cuvântul noii torționari

Au cuvântul noii torționari

DISTRIBUIȚI

Sorin Roșca Stănescu

Iată o reacție halucinantă a unui gardian. A șefului Sindicatului Gardienilor de la Penitenciarul Târgșor. Unde există 600 de deținute. Un penitenciar absolut infernal. Mai rău decât toate celelalte. Domnul Adrian Grigoroiu, staroste printre gardieni, protestează energic împotriva Legii recursului compensatoriu. Pentru a înțelege psihologia bolnavă a unor specimene de acest fel, voi intra în detalii.

Premizele sunt următoarele. România este pusă la index de Uniunea Europeană pentru modul inuman în care și tratează deținuții. Pentru starea deplorabilă a peniteciarelor din România. Pentru condițiile, uneori de exterminare, la care sunt supuși oamenii aflați în custodia statului. Între penitenciarele acestei țări, unul dintre cele mai nenorocite din toate punctele de vedere este Târgșor. Un penitenciar de exterminare a femeilor.

Sub presiunea partenerilor europeni, de voie de nevoie, ministrul Justiției Tudorel Toader a transpirat vreo opt luni și a scris această Lege a recursului compensatoriu. Pentru condiții inumane de tratament, deținuților li se reduc din pedeapsă câte șase zile pe lună. Este extrem de puțin. Dar totuși este ceva. Până când România va reuși să facă mai umane sau mai puțin inumane condițiile din pentenciare.

În tot acest interval de circa opt luni, experții Ministerului Justiției s-au consultat cu reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor, au făcut cu aceștia studii de impact, au efectuat și studii comparate cu legislația altor țări, au elaborat un proiect de lege, l-au supus dezbaterii publice, l-au publicat în Monitorul Oficial și au lăsat un termen rezonabil până la intarea actului normativ în vigoare, pentru ca Administrația Națională a Penitenciarelor să se  pregătească pentru aplicarea lui.

În toate decarațiile publice făcute până acum, inclusiv de către reprezentanții sindicali, gardienii s-au plâns pe drept cuvânt, între altele, de faptul că penitenciarele sunt supraaglomerate, că viața lor este pusă în percol, că parțial și ei sunt siliți să trăiască în condițiile inumane pe care le au de suportat deținuții și au solicitat măsuri în acest sens.

Iar astăzi se trezește un anume Adrian Grigoroiu, reprezentantul gardienilor unuia dintre cele mai nenorocite penitenciare ale României, să protesteze împotriva legii. El acuză nici mai mult nici mai puțin decât faptul că actul normativ reprezintă o grațiere mascată. Consecința fiind că foarte mulți infractori condamnați se vor întoarce în scurt timp în penitenciare. Prin urmare, acest gardian cu atitudini de torționar, incapabil să protesteze vreodată față de unele dintre cele mai inumane condiții, cele de la Târgșor, se apucă și face politică penală. Evident, fără a avea nicio atribuție în acest sens. Dacă ar fi citit vreodată Constituția, ar fi aflat că politica penală este apanajul Parlamentului și Guvernului. Nu al sindicatelor. Și în niciun caz al sindicatului Tâgșor.

Dar mai spune ceva acest vajnic opozant al reducerii pedepselor unor nenorociți și anume că legea nu a fost trimisă la timp și că administratorii penitenciarelor nu au avut astel posibilitatea de a se pregăti pentru aplicarea ei. În plus, este prea puțin personal de specialitate. Să te crucești, nu alta!

Legea este pe site-uri de mult timp. S-a aflat și în dezbatere publică. Acest Adrian Grigoroiu ar fi avut ocazia să-și spună părerea de câteva luni. Nu l-am auzit făcând-o. Și dacă ar fi făcut-o, decizia îi revine tot Parlamentului. În al doilea rând, dacă la Târgșor nu există computere sau Grigoroiu nu știe să umble cu ele, ar fi putut solicita de la dministrația Națională a Penitenciarelor toate informațiile pentru a-i ajuta pe colegii săi, pe care nu prea înțeleg de ce îi reprezintă, să se pregătească din vreme pentru aplicarea legii.

Am impresia că unii semeni de-ai noștri au înnebunit. La Târgșor nu sunt decât 600 de deținute. Numărul de celule nu este deloc infinit. Se știe câte deținute sunt și în câți metri pătrați și cubi sunt încarcerate. Este foarte ușor de făcut calculul. Este foarte ușor de făcut lista deținutelor cărora li se aplică legea. Se știe câte grupuri sanitare există și pentru câte persoane din câte este asigurată intimitatea. Vă spun eu. Pentru nicio persoană. În consecință, legea ar trebui să li se aplice tuturor deținutelor de la Târgșor. Mai departe: există un soft care funcționează bine în toate penitenciarele. Acesta calculează permanent zilele rămase de executat. Acestui soft nu trebuie decât să i se introducă o ”buclă”. Prin care să poată fi operate reducerile prevăzute de lege. Ce o fi atât de greu de înțeles pentru un așa-zis lider sindical pe nume Adrian Grigoroiu? Cred că cel care a avut cuvântul și s-a exprimat public a făcut-o nu de pe pozițiile unui gardian, ci din perspectiva unui torționar.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.