Acasă Anchete Justitie Ce mai cer sindicaliștii din penitenciare

Ce mai cer sindicaliștii din penitenciare

DISTRIBUIȚI
foto:pixabay

 

foto:pixabay

148266 – 24102017 –    Pentru ca am intrat de ceva timp intr-o epoca a compasiunii compensatorii, cerem ministrului Justitiei plata orelor suplimentare pentru angajatii din penitenciare. Costurile acestei masuri ar fi de cateva zeci de ori mai mici decat cele presupuse de compensțiile de 5 – 8 euro pentru fiecare zi de detentie anuntate, de Tudorel Toader, pentru detinutii care au fost deja pusi in libertate (estimativ 7.500 – 12.000 euro/detinut la o medie de 4 ani a pedepsei executate), susțin sindicaliștii din Administrația Națională a Penitenciarelor.

Conform celei mai recente statistici, furnizate de Administratia Nationala a Penitenciarelor, personalul din penitenciare acumulase 768.234 de ore suplimentare la 1.08.2017, din care 266.032 nu au putut fi recuperate. Pana la sfarsitul anului probabil ca numarul total de ore suplimentare va depasi 1,4 milioane. La fel de probabil, peste 500.000 dintre acestea nu vor putea fi recuperate.

Impactul financiar fiind nesemnificativ, apreciem ca masura poate fi luata pana la finalul acestei saptamani. Este, in cele din urma, un efort pentru oameni liberi care cer Statului sa li se plateasca munca prestata. Speram, deci, ca nu va fi o problema. Desigur, am aprecia daca plata s-ar intampla retroactiv, incepand cu iulie 2012, si daca s-ar mentine pana in 2022, cand conditiile din penitenciare intelegem ca vor deveni propria, se arată într-un comunicat de presă.

”In plus, pentru ca prin lege penitenciarele au fost desemnate ca fiind improprii, cerem – ca forma de compensare pentru angajatii din penitenciare – scaderea efectiva din varsta de pensionare stabilita pentru angajatii din sectorul de ordine publica, a cate 6 zile pentru fiecare 30 de zile de munca in penitenciare. Daca se poate pentru infractori, n-ar trebui sa fie o problema pentru cei care lucreaza cu dansii. In medie, un angajat din penitenciare lucreaza peste 23 de ani in aceste conditii improprii. Prin comparatie, un detinut petrece in penitenciar, in medie, 4 ani. Pentru acest motiv, consideram ca ar fi o oportuna chiar o forma de compensare ceva mai consistenta, si avem credinta ca Guvernul se va ingriji de asta in regim de urgenta. Cerem imbunatatirea conditiilor din penitenciare de ceva timp si ca asta nu se intampla. Inainte ca CEDO sa pronunte o hotarare pilot si cu mult timp inainte ca vizita unor oameni politici si de afaceri in calitate de oaspeti cu mandat  de executare sa transforme starea penitenciarelor intr-o problema am cerut, pe rand, tuturor guvernelor de dupa 2006 sa se ocupe de starea penitenciarelor. Avem o lista lunga de solutii pentru problemele din penitenciare, despre care ministrul Justitiei nu-si face timp sa discute, si – in loc de concluzie – precizam ca sustinem orice forma de clementa pentru detinuti, cata vreme aceasta este in interesul justitei si al reintegrarii sociale a acestora, si este in echilibru cu masurile de protectie si compensare pentru victimele infractiunilor”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.