Acasă Social Compromisul privind lucrătorii detaşaţi

Compromisul privind lucrătorii detaşaţi

DISTRIBUIȚI
foto:facebook

 

foto:facebook

148276 – 24102017 –   Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a vorbit la RFI despre compromisul la care au ajuns miniştrii UE ai Muncii privind lucrătorii detaşaţi. Compromisul reduce la un an sau maximum un an şi jumătate, cu motivaţie, durata maximă până la care un muncitor estic poate lucra în vest, plătind taxele în ţara sa de origine. După această perioadă, dacă rămâne pe piaţa vestică, el îşi va plăti taxele în ţara în care lucrează.

În opinia lui Dumitru Costin, „acesta este şi rămâne un subiect extrem de controversat, pe care însă ni l-am asumat în momentul în care am dorit să aderăm la UE. În momentul în care îţi propui să intri într-o piaţă unică, nu trebuie să uiţi nici o clipă că trebuie să discuţi şi despre o piaţă unică de muncă. Şi mai trebuie să discuţi şi despre convergenţa unor sisteme de securitate socială”.

Liderul BNS declară că „era de aşteptat ca marile economii din vestul Europei să spună la un moment dat un nu hotărât acestui mod şmecheresc în care unii, în principal angajatori din est sau chiar angajatori din vest care şi-au deschis puncte de lucru în România, modul ăsta şmecheresc în care a fost exploatată forţa de muncă din fostul bloc răsăritean: îi angajăm pe salariul minim aici, le mai dăm ceva bănuţi la traistă, îi ducem acolo. E adevărat, ei ocupă nişte locuri de muncă ce ar fi trebuit să fie plătite la cel puţin condiţiile minime obligatorii din legislaţia naţională sau din contractele colective la nivel de companie sau sectorial din ţara respectivă. Pe cale de consecinţă, orice loc de ăla de muncă ocupat şmechereşte la valori mult mai mici duce la rândul său la contribuţii la sistemele de securitate socială mai mici. De aici, şubrezirea sistemului de securitate socială, de aici, excesul cetăţenilor din est de a accesa prestaţiile sistemelor de securitate socială din vest, care pune presiune pe factorul politic, apar reacţii adverse, a apărut Brexitul, apar tot felul de noi jucători pe piaţa politică europeană, vedeţi şi rezultatul alegerilor din Cehia, vedeţi mesajele cu care s-au câştigat alegerile. Era evident că vom ajunge aici”.

„Ceea ce noi susţinem vizavi de intenţia Guvernului de a şubrezi şi mai mult în România sistemul de securitate socială este mai mult decât întemeiat. România dacă vrea să rămână în UE şi are grijă de cetăţenii săi ar trebui să-şi regândească atitudinea şi politicile în ceea ce priveşte atât cetăţeanul, cât şi sistemul de securitate socială”, conchide liderul sindical.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.