Acasă Externe Consultări ale ministrului Meleșcanu cu omologul său spaniol

Consultări ale ministrului Meleșcanu cu omologul său spaniol

DISTRIBUIȚI

 148215 – 19102017 – Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a avut ieri consultări bilaterale cu ministrul Afacerilor Externe și Cooperării al Regatului Spaniei, Alfonso María Dastis Quecedo, în cadrul vizitei oficiale efectuate de înaltul demnitar spaniol la Bucureşti.

Cei doi miniştri au exprimat satisfacţia pentru relaţia bilaterală excelentă, confirmată de Parteneriatul Strategic, precum şi de frecvenţa şi calitatea dialogului bilateral. A fost evidenţiată, de asemenea, similitudinea de opinii pe dosare europene şi internaţionale, ceea ce creează premize pentru o cooperare consolidată pe teme de interes comun.

Ministrul Meleșcanu a subliniat importanţa acordată de România relaţiei cu Spania, arătând că menţinerea unui ritm susţinut al dialogului româno-spaniol reprezintă o prioritate, de natură să impulsioneze în continuare relația bilaterală, inclusiv prin identificarea de noi oportunităţi de cooperare sectorială.

A fost evidenţiată, totodată, consistenţa cooperării în plan economic, susţinută de prezenţa dinamică a companiilor spaniole în România, precum şi de volumul schimburilor comerciale în creştere, care se apropie de 4 miliarde euro. În acest context, cei doi miniștri au convenit să intensifice, în următoarea perioadă, frecvența consultărilor între cele două ministere de externe, cât și între ministerele sectoriale, în perspectiva organizării primei ședințe comune a celor două guverne.

Totodată, ministrul Meleșcanu a evocat rolul foarte important pe care îl are comunitatea românească din Spania, inclusiv prin prisma contribuţiei semnificative pe care aceasta o aduce la dezvoltarea economică a acestei ţări și a mulțumit omologului străin pentru sprijinul pe care autoritățile spaniole îl acordă pentru integrarea comunității de români în societatea spaniolă.

Cu prilejul întrevederii, şeful diplomației române a reafirmat sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Spaniei şi a manifestat deplina solidaritate cu Regatul Spaniei, arătând că aceasta este şi va rămâne un partener strategic valoros al țării noastre.

În cadrul convorbirilor, cei doi miniștri au avut şi un schimb de opinii cu privire la evoluțiile de actualitate la nivel european. Oficialul român a evidențiat angajamentul european ferm al României și dorința de a participa activ la dezbaterea privind viitorul Europei, salutând, în context, discursul președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu privire la starea Uniunii și viziunea strategică privind viitorul Europei.

A subliniat importanţa cooperării româno-spaniole în cadrul Uniunii Europene, în sprijinul unei Uniuni puternice și coezive şi a respectării valorilor și principiilor fundamentale care stau la baza proiectului european.

Cu privire la extinderea UE, ministrul Teodor Meleșcanu a exprimat sprijinul pentru continuarea procesului, pledând pentru menținerea angajamentului UE față de regiunea Balcanilor de Vest, a cărei securitate şi stabilitate este de interes direct atât pentru România, cât şi pentru UE în ansamblul său.

Referitor la situaţia din Vecinătatea Estică, ministrul român a subliniat că aceasta are o importanță strategică pentru România și a pledat ca aceasta să rămână o prioritate la nivelul UE.

În ceea ce privește la cooperarea în cadrul NATO, partea română a subliniat importanţa consolidării măsurilor Alianței pentru întărirea securității în Europa şi a prezenței înaintate pe Flancul estic, reiterând angajamentul României de a aloca 2% din PIB pentru bugetul apărării.

În cadrul discuțiilor a fost abordat și subiectul implicării celor două state în eforturile internaţionale de combatere a terorismului, inclusiv prin iniţiativa comună de creare a unei Curți internaţionale împotriva terorismului.

Cei doi miniştri ai afacerilor externe au semnat, cu ocazia vizitei, și un Acord între cele două guverne privind evitarea dublei impuneri, document cu o relevanţă fiscală şi economică pentru cetățenii și antreprenorii din cele două state şi care va completa cadrul juridic ce vizează încurajarea relațiilor economice în plan bilateral.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.