Acasă Externe Agenda Europeana Daciana Sârbu a susținut consolidarea politicilor de prevenție și combaterea obezității, la...

Daciana Sârbu a susținut consolidarea politicilor de prevenție și combaterea obezității, la Health Care Summit 2017 (Geneva)

DISTRIBUIȚI

 148110 – 12102017 – O treime din populația globului va suferi din cauza obezității sau a excesului de greutate în 2025, a atras atenția eurodeputatul Daciana Sârbu, într-o intervenție susținută la Geneva, la summit-ul anual dedicat politicilor de sănătate (Health Care Summit 2017) organizat de publicațiile europene Politico și Le Temps. Datele provin din cel mai recent raport lansat de World Obesity Federation, cu ocazia zilei mondiale de luptă împotriva obezității. La nivelul Uniunii Europene, e nevoie de legislație puternică pentru politici de prevenție eficiente, dar și de combaterea inegalităților în materie de sănătate dintre statele membre, a arătat eurodeputata social-democrată, care este vicepreședintă a Comisiei de Sănătate Publică din Parlamentul European.

Prevenția nu înseamnă același lucru peste tot în UE, fiind puternic marcată de inegalitățile din domeniul sănătății, a subliniat deputata europeană: ”Deja în statele foarte dezvoltate se discută despre terapii genetice pentru a preveni apariția unei boli, în timp ce în statele mai sărace din Est, printre care și România, sunt mulți oameni care nu au acces la metode simple de prevenție. Eliminarea acestor inegalități ar trebui să fie un obiectiv central al instituțiilor europene, urmărit în paralel cu dezvoltarea celor mai moderne metode de îngrijire și tratament”.

Daciana Sârbu a atras atenția că există diferențe mari între cheltuielile alocate anual pentru îngrijirea medicală în state precum Luxemburg, Germania, Olanda (care domină clasamentul european la nivelul sumelor cheltuite pe cap de locuitor, din surse publice și private), și statele situate pe ultimele locuri la acest capitol, precum Croația, Bulgaria, Letonia și România, potrivit unui studiu realizat de OECD.

Contribuind la Parlamentul European la mai multe proiecte ce vizează alimentația sănătoasă și educația nutrițională pentru combaterea obezității, Daciana Sârbu consideră că e nevoie de legislație mult mai strictă și de investiții mult mai mari la acest capitol: ”De la îmbunătățirea calității nutriționale a alimentelor care se găsesc în magazine și până la sprijinirea oamenilor să înțeleagă ce e bine să mănânce și să evite, de la măsuri legislative și până la campanii de informare publică, e nevoie de implicare mai mare, pentru că stilul de viață mai sănătos poate însemna prevenirea multor boli”.

Health Care Summit 2017, organizat de Politico și Le Temps, a reunit în acest an peste 130 de lideri, decidenți politici și reprezentanți de top ai industriei medicale și farmaceutice din Europa, în cadrul unei serii de dezbateri  axate pe eforturile de creștere a accesului la îngrijire medicală. Printre vorbitori s-au numărat Vytenis Andriukaitis – comisarul european pentru Sănătate, Nicola Bedlington – secretarul general al Forumului European al Pacienților, reprezentanți ai guvernelor din mai multe state europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.