Acasă Opinii/Analize De ce reclamă Sandu la Casa Albă

De ce reclamă Sandu la Casa Albă

DISTRIBUIȚI

Sorin Roșca Stănescu

Gabriel Sandu, fostul Ministru al Comunicațiilor în Guvernul Boc, plasat aici de Traian Băsescu, în prezent aflat după gratii, a formulat un denunț, care a generat un tsunami. Pentru că a oferit o definiție pe viu a sistemului ticăloșit. A statului paralel al cărui scop este să fure din banii publici. Dar oare numai pentru asta?

Nicidecum. Deși este, într-adevăr, o noutate faptul că într-o mega-escrocherie regăsim toate ingredientele statului paralel. Oameni politici la cel mai înalt nivel, oameni de afaceri, reprezentanți ai unor servicii secrete, membrii marcanți ai administrației publice centrale. Dar dezvăluirile nu se opresc aici. Gabriel Sandu mai devoalează două lucruri în legătură cu care până astăzi, exceptând câteva referiri din presă, a fost ținută batista pe țambal. Participarea la o mega-escorcherie, în care este fraudat statul român, a uneia dintre cele mai mari multinaționale din lume. Microsoft. Și implicarea, spune Sandu, prin trafic de influență, a doi ambasadori ai Statelor Unite la București, a unui ambasador al Germaniei și a unui ambasador al Austriei. Și iată cum s-a externalizat mega-escrocheria, acestă situație impunând și externalizarea investigațiilor criminale.

De ce abia acum a făcut Gabriel Sandu faimosul său denunț? Este o întrebare legitimă, pe care i-au pus-o mulți. Dan Chitic, apărătorul acestuia, susține că atât Gabriel Sandu cât și alți protagoniști ai afacerii Microsoft fac de trei ani declarații și propun de trei ani probe, care nu au fost luate însă în considerare de către DNA. Iar acesta este doar cel mai recent strigăt al celui aflat după gratii. O altă întrebare legitimă este de ce abia acum Gabriel Sandu se adresează Departamentului de Justiție al Statelor Unite. Nici acest lucru nu este întocmai adevărat. El a făcut acest lucru de mult. Și la fel cum nu a primit niciun răspuns de la autoritățile române, și la fel cum nu a putut obține din partea DNA o extindere a anchetelor, nici partea americană nu a avut vreo reacție vizibilă.  Astăzi însă, situația e întrucâva nouă.

Aflat după gratii, Gabriel Sandu a avut răgazul necesar să cereceteze toate dosarele Microsoft care au fost disjunse, în ciuda faptului că ar fi trebuit să rămână conexate pentru ca procurorii și judecătorii să înțeleagă întreg mecansimul escrocheriei care s-a desfășuat nu numai sub umbrela Ministerului Comunicațiilor ci în toate celelalte instituții ale administrației publice centale pe parcursul a peste zece ani. În acest context, sunt extrem de relevante paticiparea la operațiunile de fraudare a statului român ale reprezentanților Microsoft, un colos legat ombilical de Statele Unite și a celor doi ambasadori americani, împotriva cărora Gabriel Sandu a făcut plângere penală, acuzându-i de trafic de influență.

Și iată de ce demersul său mai vechi pe lângă oficialii de la Washington urmează să fie reînnoit zilele acestea, conform afirmațiilor avocatului Dan Chitic. Practic, Gabriel Sandu va înainta memorii cu informații noi, puse într-un nou context, președintelui Statelor Unite, Donald Trump, Departamentului de Stat, Departamentului de Justiție și FBI. Mesajele sale vor ajunge simultan la mai multe instituții, pentru a se evita riscul ca documentul, dintr-un motiv sau altul, să nu parcurgă întregul circuit.

Dacă lucrurile se întâmplă așa cum le anunță în numele clientului său Dan Chitic, este cu totul și cu totul exclus ca autoritățile de la Washington să nu întreprindă demersurile necesare pentru aflarea adevărului și sancționarea celor vinovați. – http://www.corectnews.com/politics/de-ce-reclam-sandu-la-casa-alb

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.