Acasă Cultura/Media Încă o scrisoare adresată ministrului Culturii, Lucian Romașcanu

Încă o scrisoare adresată ministrului Culturii, Lucian Romașcanu

DISTRIBUIȚI

 

În atenția tuturor celor interesați, –  148255 – 23102017 – 

Domnule ministru,

Independența presei publice față de factorul politic este o noțiune pe care, încă, nu o înțelegeți

Constat, cu dezamăgire, dar și cu îngrijorare, că, din păcate, încercați să păreți de neoprit în tentativa dumneavoastră de a subordona politic presa publică din România. Pentru că asta este Agenția Națională de Presă AGERPRES – presă publică, aflată în slujba cetățeanului. În cele ce urmează vă voi explica, din nou, succint, bazându-mă pe declarațiile dumneavoastră publice de astăzi, de ce nu este bine să continuați cu acest demers pe care atât eu, cât și organizațiile profesionale naționale și internaționale îl considerăm falimentar.

  1. Discuția nu este despre mine, Alexandru Giboi, momentan director al AGERPRES. Oricât ați încerca dumneavoastră să imprimați o miză personală a mea, veți eșua. Miză personală nu există, pentru că mandatul meu expiră în câteva luni. Miza mea este aceea a principiilor libertății presei publice din România și îmi permit să nu renunț la asta. Și nu, chiar nu îmi place să mi se spună „secretar de stat”. Vă rog public să încetați cu aluzia aceasta copilărească. Aș prefera un dialog bazat pe argumente solide. La fel cum aș prefera să vorbiți despre criterii profesionale obiective, nu despre un vot politic care să decidă ce este „reușită” și ce este „eșec”.
  1. Observ că, în opinia dumneavoastră, AGERPRES este mai puțin instituție publică decât Curtea de Conturi a României. Nu știam, sincer, că există grade de comparație între instituții. Ați declarat astăzi următoarele: „În afară de Curtea de Conturi, cu care dl secretar de stat, că aşa îi place să se prezinte – Giboi, se pune în linie, nu mai e nimeni care să fie inamovibil pe o poziţie, într-o instituţie a statului român”. Trecând peste aluziile copilărești, permiteți-mi să vă aduc în atenție și instituția Avocatului Poporului, a cărei activitate este reglementată prin legea 35/1997. Puteți să o consultați aici: http://www.avp.ro/linkuri/lege35.pdf. Conducerea acestei instituții este, din fericire, încă inamovibilă, pe perioada mandatului. Curtea de Conturi, Avocatul Poporului, AGEPRES, TVR, SRR sunt toate instituții fundamentale ale statului român, fiecare având importanța specifică domeniului de activitate.
  2. ”Şi tot acest deranj foarte mare începe să-mi sune fals. Pentru că am lucrat în presă 20 de ani, am trecut peste falimentele RODIPET şi HIPARIO. Nu a venit nimeni, nimeni nu a dat un comunicat în New York Times cu situaţia care distruge presa din România efectiv”, ați mai declarat astăzi. Sper, sincer, că nu vă doriți și falimentul AGERPRES. Agenția Națională de Presă, prin milioanele de cetățeni români care beneficiază, direct sau indirect, de știrile sale, reprezintă în acest moment un pilon de stabilitate și profesionalism în mass-media românească. Marea majoritate a presei din România și a presei române din diaspora folosește știrile noastre, apreciind, cred, echidistanța și acuratețea acestora, ca principale calități ale știrilor de agenție, așa cum le livrăm noi astăzi. Consider că acapararea politică a Agenției Naționale de Presă ar putea afecta o mare parte a presei din România, pe cale de consecință. Deci nu, nu este un deranj „fals”.
  3. ”Domne ce faceţi, politizaţi presa? Nu, nu e presa. E Agerpres şi n-o politizăm, ci încercăm, până schimbăm legile toate şi 41 şi a AGERPRES-ULUI să găsim o cale de principiu”, afirmați în cadrul interviului dat pentru Adevărul. Să înțeleg că în opinia dumneavoastră Agenția Națională de Presă AGERPRES…nu e „presa”? Nu e tot o parte a presei? Observ, din declarațiile dumneavoastră publice, că, în drumul dumneavoastră de reformator al presei publice românești, primul obstacol este directorul general al AGERPRES, „până schimbăm legile toate şi 41 şi a AGERPRES-ULUI”. Eu nu mi-aș acorda o atât de mare importanță, dar, atâta timp cât drumul pe care vă aflați este unul care duce la subordonarea politică a presei, mă transform cu drag în obstacol.
  4. Ați mai spus că „Parlamentul te poate demite profesional”. Poate dumneavoastră considerați votul politic pe care îl promovați prin inițiativa de modificare a legii Agenției ca fiind echivalent unei analize bazate pe criterii profesionale obiective. Vă reamintesc faptul că acestea lipsesc cu desăvârșire din proiectul dumneavoastră, deci, permiteți-mi să îmi exprim dezacordul.
  5. Nu, situația actuală nu este o „conspirație” împotriva dumneavoastră. Sper că nu am ajuns în momentul în care să catalogați libertatea de exprimare și apelul la democrație și la susținerea presei publice libere drept „conspirație”. Îmi permit, de asemenea, să insist cu cererea de a retrage acest proiect de lege din Parlament. Este singura cale prin care, într-adevăr, veți reuși să nu opriți evoluția AGERPRES. Aveți o șansă de a pune umărul la această evoluție. Vă rog, respectuos, să profitați de ea.

Alexandru Ion Giboi

Director General

AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.