Acasă Externe Lituania, invitată la Primul Summit parlamentar al Formatului București (B9) !

Lituania, invitată la Primul Summit parlamentar al Formatului București (B9) !

DISTRIBUIȚI

148282 – 25102017 –   O delegație a Senatului României, condusă de Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului, a efectuat o vizită oficială în Republica Letonia, în perioada 23 – 24 octombrie a.c., la invitația Inārei Mūrniece, președintele Parlamentului Republicii Letonia. Din delegație au făcut parte senatorii Nicu Fălcoi și László-Ődőn Fejér. Programul vizitei a cuprins consultări în plan parlamentar cu Ināra Mūrniece, și cu Lolita Čigāne, președintele Comisiei pentru afaceri europene, precum și întrevederi cu Raimonds Vējonis, președintele Republicii Letonia și cu Edgars Rinkēvičs, ministrul Afacerilor Externe. De asemenea, președintele Senatului României a vizitat Centrul de Excelență al NATO pentru Comunicații Strategice de la Riga. Președintele Senatului a depus o coroană de flori la Monumentul Libertății, ridicat în memoria celor care s-au jertfit în Războiul de Independență (1918-1920).

Vizita s-a desfășurat sub auspiciile sărbătoririi, în cursul acestui an, a 95 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Republica Letonia. Președintele Senatului României a evidențiat rolul deosebit de important pe care Parlamentele naționale îl au în conturarea politicilor la nivel european, mai ales în perioada actuală, dominată de dezbateri intense între statele membre, la mai multe niveluri, pentru convenirea unor poziții unitare care să reflecte așteptările cetățenilor. Demnitarul român a exprimat dorința de a intensifica cooperarea în toate sectoarele dintre cele două state și consultările la nivel parlamentar cu partenerii letoni, inclusiv în vederea pregătirii președinției române a Consiliului Uniunii Europene, Letonia deținând această responsabilitate în semestrul I, 2015.

Popescu-Tăriceanu a subliniat că România va continua să promoveze, pe baza opțiunii pro-europene a unei largi majorități a cetățenilor români, consolidarea și coeziunea construcției europene, astfel încât să fie depășit, cât mai repede, decalajul istoric dintre statele noi ale Uniunii Europene și țările fondatoare. Referitor la cooperarea economică bilaterală, discuțiile au evidențiat interesul pentru stimularea schimburilor comerciale, fiind salutată de ambele părți înființarea Camerei de Comerț Româno-Letone, ca instrument cu potențial de a crea legături mai strânse între reprezentanții mediilor de afaceri din cele două țări și de a contribui la sporirea interacțiunii dintre aceștia.

Agenda discuțiilor a inclus și cooperarea în materie de apărare și securitate, având în vedere evoluțiile din vecinătatea Estică, cu precădere în regiunile Mării Negre și Mării Baltice, fiind menționată dorința comună de a spori eforturile statelor membre NATO pentru consolidarea continuă a capacității de apărare și descurajare în fața amenințărilor convenționale și hibride, precum și a rezilienței țărilor de la frontiera estică a Alianței. Președintele Senatului României a reînnoit invitația adresată dnei Ināra Mūrniece de a participa la Primul Summit parlamentar al Formatului București (B9), care se va desfășura la București în prima parte a anului 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.