Acasă Social Aparare Mihai Fifor, la inaugurarea Centrului de Excelență NATO pentru Contrainformații Militare de...

Mihai Fifor, la inaugurarea Centrului de Excelență NATO pentru Contrainformații Militare de la Cracovia

DISTRIBUIȚI

148237 – 19102017 – În contextul participării la ceremonia de inaugurare a Centrului de Excelenţă NATO pentru Contrainformaţii Militare din Cracovia, ieri, ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a avut întrevederi cu omologii din Polonia şi Slovacia, Antoni Macierewicz şi Peter Gajdoš. În discuţiile cu ministrul polonez al apărării, Mihai Fifor a apreciat nivelul foarte bun de cooperare militară în cadrul Parteneriatului Strategic dintre Polonia şi România, dar şi în cadrul UE şi NATO. Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii despre eforturile comune de consolidare a prezenţei aliate de pe flancul estic al Alianţei, în contextul viitoarei reuniuni a miniştrilor apărării din statele aliate de la începutul lunii noiembrie, la Bruxelles. “Este foarte important să avem o abordare unitară şi coerentă a întregului flanc estic, în vederea asigurării stabilităţii regionale şi a întregului spaţiu euroatlantic. Aşadar, prezenţa înaintată unică pe flancul estic, una dintre temele majore ale agendei NATO în perioada următoare, presupune un efort unic din partea Alianţei de consolidare a posturii de descurajare şi apărare în această regiune”, a subliniat ministrul Mihai Fifor.

În acest context, ministrul Mihai Fifor a lansat invitatia omologului polonez de a co-organiza o reuniune de tipul B9 (Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria), în formatul miniștrilor apărării, la București, în luna martie, anul viitor, propunere acceptată de Antoni Macierewicz în vederea coordonării pe problematicile comune statelor de pe Flancul Estic aliat.

De asemenea, au fost discutate progresele înregistrate în implementarea deciziilor aliate care vizează segmentul nordic şi cel sudic al flancului estic, context în care ministrul român al apărării a reiterat contribuţia naţională în cadrul Grupului de luptă din Polonia, care se află sub comanda SUA, şi a apreciat în mod deosebit prezenţa militarilor polonezi la Brigada Multinaţională de la Craiova şi în cadrul celor două comandamente aliate de comandă-control,  Divizia Multinaţională de Sud-Est şi Unitatea de Integrare a Forţelor NATO de la București.

Discuţiile cu ministrul slovac al apărării, Peter Gajdoš, s-au axat pe cooperarea în cadrul NATO şi UE, precum şi în contextul iniţiativelor regionale. Cei doi oficiali au reiterat interesul pentru intensificarea dialogului politico-miliar, în vederea identificării unor modalităţi concrete de colaborare în domeniul apărării. Ministrul Mihai Fifor a exprimat apreciere pentru sprijinul şi participarea Slovaciei la Centrul de Excelenţă HUMINT al NATO, de la Oradea.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.