Acasă Externe Povestea judecătorului turc Murat Arslan, de la arestare la recunoaştere internaţională

Povestea judecătorului turc Murat Arslan, de la arestare la recunoaştere internaţională

DISTRIBUIȚI

148064 – 10102017 – Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a anunţat în şedinţă plenară ţinută pe data de 9 octombrie 2017, în Strasbourg, ca Murat Arslan, judecător turc şi preşedinte al Yarsav, o asociaţie independentă a judecătorilor turci, încarcerat din data de 19 octombrie 2016, este câştigătorul premiului pentru drepturile omului Václav Havel pe anul 2017, a anunţat MEDEL într-un comunicat de presă.

Premiul Václav Havel pentru drepturile omului este acordat în fiecare an de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (Parliamentary Assembly of the Council of Europe – PACE) în parteneriat cu Václav Havel Library şi Charta 77 Foundation pentru a recompensa acţiunile excepţionale ale societăţii civile făcute în vederea apărării drepturilor omului în Europa şi dincolo de graniţele ei.

Murat Arslan a fost nominalizat pentru acest premiu de către MEDEL – Magistrats Européens pour la Démocratie et leş Libertés –, şi de către Uniunea Internaţională a Magistraţilor, având şi sprijinul altor asociaţii internaţional reunite în Platformă pentru o Justiţiei Indepedenta în Turcia şi Asociaţia Judecătorilor Europeni.

Murat Arslan, născut în 1974 în Ankara, Turcia, a fost ales în 14 martie 2011 preşedinte al asociaţiei Yarsav. Având circa 1800 de judecători şi procurori turci ca membri, Yarsav este cea mai mare şi mai reprezentativă asociaţie a magistraţilor din Turcia.

În timpul mandatului său, Murat Arslan a avut intervenţii curajoase în societatea turcă, denunţând toate abuzurile crescânde făcute de puterea executivă şi legislativă împotriva drepturilor fundamentale ale cetăţenilor şi împotriva independenţei puterii judecătoreşti. Intervenţiile sale constante în social media, presa sau în forumurile instituţionale nu au scăzut în intensitate ca urmare a ameninţărilor tot mai mari pe care guvernul turc le îndrepta împotriva oricui “sfida” puterile hegemonice ale Preşedintelui Erdogan.

Ca preşedinte Yarsav, Murat Arslan a participat din partea asociaţiei la întâlniri ale asociaţiilor internaţionale ale judecătorilor şi procurorilor (IAJ, MEDEL, EAJ).

Intervenţiile sale publice în Turcia s-au făcut prin diferite canale: conferinţe, seminarii, discuţii, articole şi interviuri publicate în ziare şi reviste, în care mereu s-a focusat pe statul de drept şi necesitatea de a respecta drepturile omului şi independenta justiţiei.

Murat Arslan a participat, de asemenea, în organizaţiile civice “Turkey is looking for justice movement” şi “Resistance în Artvin Gold Mine”.

A avut un rol activ în monitorizarea proceselor politice dispuse de puterea executivă împotriva lui Cihaner, Can Dündar & Erdem Gül, precum şi împotriva lui Deniz Feneri, membru în consiliul de administraţie al Baroului din Istanbul.

Tocmai din cauza acestor luări de poziţie, pe care le-a avut ca preşedinte al Yarsav, a fost demis în dată de 3 august 2015 de la Curtea Constituţională a Turciei pentru a fi numit la Curtea de Conturi. Aceasta numire a fost anunţată în presă sub titlul “Exilat la Curtea de Conturi”, fapt ce arata în mod evident motivaţia politică a acestei noi numiri.

După tentativa de lovitura de stat, din iulie 2016, asociaţia Yarsav a fost desfiinţată pe cale administrativă – a fost primul decret guvernamental anunţat după declararea stării de urgenţă, pe 23 iulie 2016 – iar Murat Arslan a fost demis, împreună cu mii de alţi judecători şi procurori. Cu toate acestea, Yarsav a rămas în continuare membră al asociaţiilor internaţionale MEDEL (Magistrats Européens pour la Démocratie et leş Libertés), IAJ (Internaţional Association of Judges) şi EAJ (European Judges Association).

Murat Arslan a fost arestat în octombrie 2016, în timp de exercita cel de al treilea mandat ca preşedinte Yarsav, şi este în continuare în închisoare, fiind adus în faţa unei instante o singură dată, pe 26 octombrie 2016.

De când a fost arestat Murat Arslan a suferit condiţii grele de detenţie. Verificarea motivelor de arest preventiv se face formal, doar pe hârtie, arestul fiind – conform legislaţiei de urgenţă – prelungit automat fără nici o audiere în faţa instanţei. Dosarul său este clasificat, iar avocaţii nu au acces la acesta înainte de proces.

Murat Arslan a fost pedepsit de administraţia penitenciarelor, luându-i-se dreptul de a fi vizitat timp de o lună, deoarece a scris o scrisoare soţiei sale în care critică situaţia din ţară.

Decizia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de a acorda premiul Vaclav Havel lui Murat Arslan este un semnal important pentru cei ce încă lupta pentru drepturile omului din Turcia, susţine MEDEL în comunicat.

Murat Arslan este simbolul acelora care nu se predau şi, riscându-şi chiar propria viaţă, lupta pentru drepturile omului şi cred în continuare că cetăţenii turci au dreptul de a trăi liberi şi într-un stat democratic, un stat care respectă libertăţile individuale şi garantează accesul liber şi egal la un sistem independent de justiţie, care poate să instaureze şi protejeze acele drepturi drepturi fundamentale ale omului.

Încă de la începutul brutalelor represiuni asupra societăţii civile şi asupra puterii judecătoreşti din Turcia, MEDEL a primit nenumărate strigăte de ajutor din Turcia, pe care le-a publicat în ebook-ul ataşat comunicatului de presă, ce poate fi accesat aici.

Cu toate acestea, în această zi nu este nimic mai potrivit decât să-l lăsăm pe Murat Arslan să vorbească prin cuvintele pe care, arestat fiind, le-a scris soţiei sale, motiv pentru care a şi fost pedepsit:

Nu putem lăsa o ţară în voia sorţii, o tara şi justiţia să fie dusă în ruină, şi nu o vom face. Am lăsat puncte de referinţă la fiecare colţ care să ne ducă spre salvare. Nu vom da înapoi. Azi suntem în exil, suntem în lanţuri, dar acest adevăr nu poate fi schimbat. Preţul pe care îl plătim nu face altceva decât să ne întărească credinţa în zile mai bune şi hotărârea de a rezista. (…) În fiecare seară merg la culcare cu speranţa într-o zi mai bună şi împăcat cu mine, în fiecare dimineaţă mă trezesc zâmbind. Zâmbetul nu îmi părăseşte chipul niciodată. Şi având în vedere asta, mi-a trecut o idee prin minte. Istoria nu a scris niciodată despre un dictator care a mers în mormânt cu zâmbetul pe faţă, şi nu o va face niciodată.

Cu 4600 de judecători şi procurori demişi şi 2600 încă ţinuţi în arest fără a exista un rechizitoriu împotriva lor, statul de drept sângerează, rănit şi în comă, în Turcia. Cu toate acestea, credem că în cele din urmă se va vindeca şi se va reinstaura. Vom avea grijă să se întâmple asta. Istoria a dovedit că nu există excepţie de la asta. Deoarece credem în justiţie şi în cuvintele scriitorului Ahmet Altan, credem că ‘Oamenii drepţi poţi să câştige luptele chiar şi din închisoare. Cei nedrepţi le vor pierde chiar şi din palate’ “, a spus Yavuz Aydin, judecător turc, refugiat din Turcia şi care a primit drept de azil în România.

L-am cunoscut pe Murat Arslan şi suntem în contact permanent cu soţia şi avocata lui. Sunt mândră de el, de Yavuz Aydin şi de fiecare judecător şi procuror turc care se afla în închisoare în Turcia sau în surghiun, pentru că au militat pentru respectarea drepturilor omului în Turcia. Ei ne arată că luptă pentru drepturile omului şi statul de drept este fără de sfârşit şi ne dau cu adevărat o lecţie de curaj şi independentă. Este datoria noastră, a fiecărui judecător, să fim alături de ei. Este obligaţia Europei să fie alături de ei, să denunţe cu toată puterea încălcarea drepturilor omului din Turcia. Nu putem deveni complici la astfel de abuzuri, tăcând! Din pacare, reacţia slabă a autorităţilor europene faţă de situaţia din Turcia ne-a dovedit cât de vulnerabili suntem ca cetăţeni în fata abuzurilor din partea statului, a încălcărilor drepturilor fundamentale şi că fiecare dintre noi suntem primii chemaţi să le apare. Nici un pas înapoi nu trebuie făcut de la statul de drept şi drepturile fundamentale, nici un compromis, oricât de mic, nu trebuie acceptat. Premiul primit de Murat Arslan este o primă recunoaştere de către Europa a luptei pe care judecătorii din Turcia o duc, o recunoaştere căreia trebuie să i se adauge un sprijin pe măsură “, a spus judecător Dana Girbovan, preşedinte UNJR.

UNJR este afiliata la MEDEL, având de-a lungul timpului proiecte comune cu Yarsav, asociaţia condusă de Murat Arslan.

De asemenea, de la începerea persecuţiei împotriva judecătorilor şi procurorilor din Turcia, UNJR a avut o serie de poziţii publice atât în România, cât şi în afară, prin care a solicitat că aceştia să fie eliberaţi, iar drepturile omului să fie respectate în Turcia.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.