Acasă Politic Studenţii o duc mai bine

Studenţii o duc mai bine

DISTRIBUIȚI

  148176 – 17102017 – Deputatul PSD Mihaela Huncă, secretar al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, a anunțat marți, 17 octombrie, că actuala coaliției de guvernare își respectă toate angajamentele luate față de studenți și profesori.

„Au trecut două săptămâni de la începerea anului universitar 2017-2018, iar studenții pot să constate că este cel mai bun start al învățământului superior din țara noastră din toate guvernările anterioare. Niciun alt executiv nu a oferit atâtea beneficii reale și concrete, nu doar pe hârtie, pentru mediul universitar, și aici mă refer atât la profesori, cât și la studenți”, a declarat Mihaela Huncă.

Principalele măsuri de care beneficiază studenții din toate facultățile din România, indiferent de regiune sau domeniu de specializare începând din acest an sunt: majorarea burselor – alocarea pe fiecare student a crescut de la 83 la 201 lei; acordarea burselor și pe perioada vacanțelor; gratuitate pentru transportul pe calea ferată, pe liniile CFR, inclusiv pe perioada vacanțelor și pentru orice destinație; începerea lucrărilor la șapte cămine studențești noi, din cele 30 prevăzute în programul de guvernare; consultarea organizațiilor studențești în toate deciziile legate de învățământul superior; consolidarea Centrelor de Consiliere și Orientare în Carieră; dialog deschis și permanent cu reprezentanții studenților.

„În ceea ce privește profesorii din mediul universitar, deja s-a aplicat o majorare salarială de 15% la începutul acestui an. Apoi, va fi o nouă majorare de 25%, la 1 ianuarie 2018, astfel încât să fie îndeplinit  angajamentul de majorare a salariilor cadrelor didactice cu 50% față de 2016”, a subliniat deputatul social-democrat.

În legătură cu integrarea tinerilor pe piața muncii după finalizarea studiilor universitare, actuala majoritate parlamentară PSD+ALDE a adoptat în Legislativ proiectul de lege elaborat de Guvern pentru creșterea finanțării programelor destinate ucenicilor și stagiarilor. Astfel, în prezent, angajatorul care încheie un contract de ucenicie beneficiază, la cerere, pe perioada derulării acestuia, de o sumă echivalent în lei a 250 euro/lună/net, iar pentru un contract de stagiu cu un absolvent de învățământ superior, de 300 euro/lună/net. Până la intrarea în vigoare a acestei legi, angajatorii care semnau contracte cu ucenicii primeau de la stat 65/euro/lună net, iar pentru absolvenții ciclului universitar pentru efectuarea stagiului, 165/euro/lună net.

 

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentAtenţie la sărăcie
Articolul următorANAF, cu ochii în patru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.