Acasă Externe Victor Negrescu: „Un dialog aprofundat cu Germania va contribui la întărirea vocii...

Victor Negrescu: „Un dialog aprofundat cu Germania va contribui la întărirea vocii României ca promotor al valorilor europene“

DISTRIBUIȚI

148116 – 12102017 – Ministrul delegat pentru Afaceri Europene,  Victor Negrescu, a realizat, în perioada 10-11 octombrie, o vizită oficială în Republica Federală Germania, în contextul demersurilor de promovare a dosarelor de interes strategic pentru România și a stabilirii de raporturi solide de colaborare cu principalii parteneri ai României din cadrul Uniunii Europene.

Oficialul român a avut întrevederi cu Michael Roth, Ministru de stat pentru Europa în cadrul Ministerului Federal al Afacerilor Externe, precum și cu Uwe Corsepius, șeful Departamentului pentru Politici Europene din cadrul Cancelariei Federale. Totodată, Victor Negrescu a onorat invitația Reprezentanţei Comisiei Europene în Republica Federală Germania de a vizita această instituție, ocazie cu care Victor Negrescu a avut un schimb de opinii cu Richard Kühnel, şeful biroului Comisiei Europene la Berlin.

Ministrul delegat a subliniat interesul României pentru inițiativele de reformă a Uniunii bazate pe obiective consensuale, valori și principii comune, împărtășite și asumate de toate statele membre și instituțiile Uniunii.

„România dorește să se apropie de nucleul dur al Uniunii Europene, iar exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene constituie o oportunitate de a consolida unitatea statelor membre, exercitând rolul de mediator și o abordare bazată pe consens și dialog“, a subliniat Negrescu.

Referindu-se la temele abordate în cadrul discuțiilor, ministrul delegat a precizat: „Am prezentat progresele realizate de România în pregătirea Președinției Consiliului Uniunii Europene, pe care țara noastră o va deține în primul semestru al anului 2019. Am subliniat că suntem deschiși față de identificarea mecanismelor tehnice de cooperare cu partenerii germani, ca și cu alți membri ai Uniunii Europene, în cadrul unui dialog structurat. România își dorește să fie un stat «refondator» al Uniunii Europene, continuând procesul de consolidare a poziției sale în cadrul Uniunii prin acțiuni concrete, de natură a aduce plusvaloare în cadrul parteneriatelor existente“.

În egală măsură, vizita a fost un bun prilej de abordare a unor subiecte de actualitate, precum stadiul negocierilor privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, viitorul cadru financiar multianual, consolidarea securității interne și funcționarea spațiului Schengen.

„Am reiterat, în discuțiile cu partenerii germani, dorința țării noastre de a finaliza procesul de integrare în spațiul Schengen, precum și de a menține deschise perspectivele de integrare în zona euro“, a explicat ministrul delegat.

Interlocutorii germani au prezentat angajamentul Berlinului de a continua un dialog deschis și constructiv cu România, exprimând susținerea față de eforturile țării noastre de a aduce o contribuție pozitivă la viitorul Uniunii. Au fost avansate posibile formate de sprijinire a pregătirii procesului de pregătire a Președinției României a Consiliului, fiind agreată oportunitatea intensificării dialogului, atât la nivel politic, cât și la nivel tehnic.

„România este angajată să-și păstreze traiectoria proeuropeană și să continue progresele în direcția convergenței în plan economic și social cu restul Uniunii Europene. În acest sens, realizarea unui dialog aprofundat cu Germania pe dosarele de interes comun poate contribui nu numai la o Președinție de succes a țării noastre, ci și la întărirea vocii României în calitate de promotor al valorilor, drepturilor și libertăților europene“, a mai spus Victor Negrescu la finalul întrevederilor.

În marja vizitei, ministrul delegat a participat la o întâlnire cu studenți, doctoranzi, cadre didactice și profesioniști români din Germania, organizată la sediul Ambasadei țării noastre la Berlin. Cu această ocazie, Victor Negrescu a susținut o prelegere în cadrul căreia care a punctat principalele obiective ale României ca membru al Uniunii Europene, subliniind necesitatea implicării diasporei în definirea rolului pe care țara noastră îl poate avea în cadrul Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.