Acasă Externe 25 de ani  de relații diplomatice între România și Belarus

25 de ani  de relații diplomatice între România și Belarus

DISTRIBUIȚI

 148562 – 10112017 – Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a efectuat în perioada 9-10 noiembrie 2017, o vizită oficială în Republica Belarus, ocazie cu care a avut convorbiri cu ministrul afacerilor externe al Republicii Belarus, Vladimir Makei, precum și întrevederi cu prim-ministrul Andrei Kobyakov, cu președintele Consiliului Republicii Belarus, Mihail Miasnikovici, și cu președintele Camerei Reprezentanților a Adunării Naționale a Republicii Belarus, Vladimir Andreicenko.

Vizita se înscrie în trendul ascendent al relațiilor bilaterale din ultimii ani, pe fondul evoluţiilor pozitive înregistrate în relaţiile dintre UE şi Republica Belarus, în care România a jucat un rol important.

Ministrul Teodor Meleșcanu a participat, alături de omologul belarus, la evenimentul de diplomație publică dedicat aniversării a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări (14 februarie 1992). Cu această ocazie aniversară, a fost lansată o emisiune filatelică comună cu reprezentări ale pictorilor Corneliu Baba și Mihail Savitski, precum și un volum de poezii ale marelui poet Mihai Eminescu traduse în limba belarusă. Totodată, tineri artiști belaruși au interpretat lucrări ale unor mari compozitori români: George Enescu, Tiberiu Brediceanu, Constantin Dumitrescu și Grigoraș Dinicu.

În cadrul discuțiilor, șefii celor două diplomații au trecut în revistă stadiul actual și perspectivele relațiilor româno-belaruse: dialogul pe linia ministerelor de externe, schimburile comerciale, legăturile economice, cadrul juridic, contactele parlamentare și proiectele în domeniile culturii, educației, people-to-people și pe linie academică.

Au fost abordate, de asemenea, perspectivele relațiilor UE-Republica Belarus, în contextul Summitului Parteneriatului Estic din noiembrie 2017, cooperarea româno-belarusă în format multilateral, inclusiv pe linia Națiunilor Unite, problematica regională şi alte subiecte de interes pentru ambele părți.

Ministrul Teodor Meleșcanu a arătat că România a încurajat și va continua să încurajeze dezvoltarea dialogului și cooperării dintre UE și Republica Belarus, salutând rezultatele recentei deschideri în relațiile bilaterale și sprijinind menținerea angajamentului Republicii Belarus pentru consolidarea procesului de reformă internă și în domeniul drepturilor omului.

Din perspectivă națională, a reiterat oferta României de a împărtăși, în orice formă considerată utilă părții belaruse, din experiența de tranziție a țării noastre în materie de reforme, acumulată în peste 25 de ani.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.