Acasă Vest Timis 5% din populația județului Timiș are diabet zaharat

5% din populația județului Timiș are diabet zaharat

DISTRIBUIȚI

148648 – 16112017  – Aproximativ 5% din populația județului Timiș are diabet zaharat și se află în evidențele medicilor diabetologi, arată datele Casei Județene de Sănătate Timiș. Astfel, ultimele statistici, centralizate la finalul primelor nouă luni ale lui 2017, indică un număr total de 30.289 de persoane care suferă de diabet în județ.

Diabetul afectează în principal populația în vârstă – mai mult de 70% dintre cazuri sunt înregistrate la persoane peste 60 de ani.

Pe grupe de vârstă, prevalență cea mai ridicată este atribuită categoriei 60 – 69 de ani: 40% din totalul cazurilor (12.153) se află în acest interval. Puțin peste un sfert din persoanele cu diabet, 26%, fac parte din grupa de vârstă 20-59 de ani, care reprezintă, într-o proporție ridicată, populația considerată activă. În ceea ce privește populația tânără, în evidențele specialiștilor sunt 150 de pacienți cu diabet, cu vârstă sub 20 de ani cu diabet zaharat de tip 1.

Aceleași date arată o pondere mai mare a diabetului în rândul femeilor – cu aproximativ 17% mai multe cazuri decât în rândul bărbaților. Din totalul pacienților cu diabet, 16.323 sunt femei, iar 13.966, bărbați.

Totuși, din cauză că în multe cazuri diabetul zaharat poate să rămână nediagnosticat, numărul persoanelor care au diabet ar putea fi mult mai mare. Federația Internațională de Diabet atrage atenția că rata nediagnosticării poate ajunge chiar și la 50%, potrivit ediției 2017 a Diabetes Atlas.2 De altfel, rezultatele celui mai recent studiu epidemiologic de specialitate au stabilit o prevalență a diabetului zaharat de 8.2% în populația adultă – 20-79 de ani – din Regiunea Vest (Timiș, Caraș Severin, Arad, Hunedoara), cu aproape o treime mai mică decât media la nivel national, de 11.6%.3

”Diabetul zaharat de tip 2, care reprezintă majoritatea cazurilor de diabet, este o afecțiune tăcută, care poate rămâne nedepistată mult timp, din cauză că simptomele pot fi trecute cu vederea. Sunt pacienți la care diagnosticul este pus în momentul în care sunt instalate deja complicații, care pot avea implicații grave, ce afectează puternic calitatea vieții. De aceea, dacă sunt observate semne precum senzație de sete puternică, senzație de foame, lipsa energiei, oboseală accentuată, urinări dese, pierdere în greutate dintr-o dată sau vedere în ceață trebuie consultat un specialist”, a declarat prof. dr. Romulus Timar, președinte ales al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și decan al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara, la conferința de presă organizată în cadrul Campaniei Naționale ”Controlează-ți Diabetul” – ediția Timșoara 2017.

Având în vedere că apariția diabetului de tip 2, care înseamnă aproximativ 90% din totalul cazurilor de diabet4, este asociată cu factori de risc comportamentali, care pot fi controlați (ex: obezitate, sedentarism, alimentație nesănătoasă), specialiștii atrag atenția importanței adoptării unui stil de viață sănătos în prevenirea sau întârziera instalării afecțiunii.

Totodată, testarea periodică a nivelului glicemiei poate ajuta la identificarea precoce a diabetului sau a pre-diabetului, permițând intervenția specialiștilor din timp, așa încât să poată fi obținute cele mai bune rezultate în ceea ce privește controlul eficient al afecțiunii și încetinirea progresului bolii.

Astfel, timișorenii sunt așteptați în perioada 16 – 17 noiembrie 2017, între orele 09.00 și 16.00 în fața Operei Naționale din Piața Victoriei, unde li se pot face gratuit testări de glicemie și hemoglobină glicată. De asemenea persoanele diagnosticate deja cu diabet pot beneficia de examinări de specialitate pentru complicații ale diabetului – screening de neuropatie diabetică și picior diabetic.

Acțiunile de testare fac parte din Campania Națională ”Controlează-ți diabetul” derulată în perioada 14 -18 noiembrie la Timișoara.

Ajunsă la cea de-a X-a ediție, Campania își propune informarea şi educarea publicului larg cu privire la importanţa prevenţiei diabetului, precum şi asupra controlului eficient al acestei afecțiuni şi îmbunătăţirea stilului de viaţă pentru persoanele afectate de această boală. De asemenea, campania vizează implicarea specialiştilor, autorităţilor şi a mass-media în propagarea mesajului de alarmă cu privire la problematica diabetului zaharat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.