Acasă Politic Apelul USR: Opriți atacul asupra mediului de afaceri

Apelul USR: Opriți atacul asupra mediului de afaceri

DISTRIBUIȚI
foto:revista22.ro

 148682 – 20112017  –  USR reclamă faptul că Guvernul PSD-ALDE în frunte cu Mihai Tudose guvernează țara prin derogare de la lege în mod sistematic, ceea ce afectează mediul de afaceri din România.

În cursul anului 2017 Guvernul Tudose a introdus de în mod intempestiv o serie de experimente fiscale: majorarea accizelor cu 20%, introducerea sistemului TVA split, transferarea contribuțiilor de la angajatori la angajați, introducerea taxei de solidaritate de 2,25%. Toate prin ordonanțe de urgență cu derogare de la articolul 4 din Codul Fiscal care stabilește foarte clar că autoritățile nu poate face o ”revoluție fiscală” în mai puțin de șase luni de la intrarea în vigoare a schimbărilor legislative.

”Faimosul articol 4 din Codul Fiscal spune că Guvernul nu poate să crească taxele și impozitele în mai puțin de șase luni de zile de la intrarea în vigoare a ordonanțelor. Șase luni este oricum un termen mic, în condițiile în care firmele mari, dar chiar și firmele mici, își fac o planificare măcar pe un an de zile. În schimb, Guvernul PSD-ALDE a introdus anul acesta o serie de experimente fiscale de pe o lună pe alta. Inclusiv legea bugetului, o legea foarte importantă și pe care toți oamenii de afaceri se uită pentru a-și face planificarea, a fost plină de derogări de la Legea responsabilității fiscal-bugetare, o lege elaborată după consultări cu FMI și Banca Mondială pentru ne permite să avem o țară normală din punct de vedere al finanțelor”, a explicat deputatul Claudiu Năsui.

Ultima ordonanță de urgență a Guvernului Tudose, adoptată prin derogare de la Legea dialogului social, obligă toți angajatorii să negocieze într-o lună de zile un contract colectiv de muncă și să modifice contractele angajaților, pentru transferul contribuțiilor. Practic, prin această derogare se elimină distincția dintre IMM-uri și marii angajatori, iar firmele mici sunt obligate într-un termen aberant de scurt să desfășoare negocieri cu parteneri sociali, deși nu au resursele și capacitatea administrativă să o facă. În acest fel, Guvernul încearcă să forțeze majorarea tuturor salariilor, pentru că altfel românii care vor primi mai puțini bani vor ieși în stradă să protesteze.

”Ordonanța asta obligă toate firmele sa treacă la negocieri colective a contractelor de munca, cu, atenție!, reprezentant al federațiilor sindicale invitat. În maxim 30 zile! Indiferent de numărul de angajați! Adică și firmele mici sunt supuse aceluiași tratament fără a avea resursele de a gestiona aceste negocieri în mod corespunzător, ceea nu este nici în interesul angajatorilor, nici al angajaților. Și sub amenințarea colaterală a unor amenzi de zece mii de lei! Practic PSD-ul ne trimite comisarul de partid să ne facă noua ordine prin firme. Nu mai e mult până când ne vor impune și cote la angajare, dacă n-ai minim un membru cu carnet de pesedist în conducerea firmei, vin băieții cu Dacia neagră să-ti bată noaptea la ușă”, a declarat deputatul USR Tudor Benga.

”Mediul de afaceri a fost înnebunit anul acesta de toate ideile sinistre ale unor guvernanți care nu au făcut decât să urmărească să stoarcă economia privată de cât mai mulți bani pentru a-i duce la stat unde îi controlează ei. Chiar în momentul acesta ordonanța care prevede sistemul ilegal (conform normelor europene) TVA-split este în continuare în vigoare și mediul de afaceri nu știe ce să facă. Dacă să-și schimbe sistemele în concordanță cu această lege aberantă sau să aibă încredere în politicienii din Parlament că vor opera schimbări majore în timp util. Senatul a modificat Ordonanța Split TVA, dar votul decisiv va avea loc în Camerei Deputaților, unde se poate reveni la forma inițială”, a spus Claudiu Năsui.

USR face un apel public la Guvernul Tudose pentru a respecta legea și a intra în normalitate. România are multe legi bune, dar nu sunt aplicate. Impredictibilitatea din domeniul fiscalității este una din explicațiile pentru anomalii economice din aceste zile în care țara noastră are o creștere economică record, dar inflația, indicele ROBOR și deficitul comercial au explodat, iar investitorii ocolesc România.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.