Acasă Politic Băncile sa finanțeze economia, nu statul!

Băncile sa finanțeze economia, nu statul!

DISTRIBUIȚI

 148692 – 20112017  –  Toate companiile românești se plâng de lipsa de finanțare. După Revoluție, societățile românești au plecat la drum într-o aventură total necunoscuta, economia de piata, cu un mare handicap: lipsa capitalului. Mai mult decât atât, le lipsea și cultura antreprenorială sau de business. Din aceste motive, firmele românești nu au avut nicio șansă într-o lupta total inegală cu companiile străine. Și-au dat obștescul sfârșit, una câte una. Statul, în loc să susțină și să protejeze capitalul românesc, a susținut paradoxal și discriminatoriu tot capitalul străin. În ultimii 10 ani, peste 80% din ajutoarele de stat s-au dus către firmele străine.

Nici băncile nu s-au înghesuit să finanțeze companiile. Soldul creditelor date firmelor sau populației în perioada 2010-2016, a crescut cu doar 3%, de la 209 la 216 miliarde lei. În schimb, au dezvoltat un apetit, din ce în ce mai mare, în a finanța statul. În aceeași perioadă, și-au mărit soldul creditelor, cu 50%, de la 61 la 90 miliarde lei. Sigur că statul, după cum știm, este un prost administrator și a cheltuit banii preponderent pe salarii, pensii și ajutoare sociale, în loc sa construiască drumuri, școli și spitale sau să-și retehnologizeze puținele companii pe care le mai are în portofoliu. Băncile au preferat sa nu-și asume niciun risc în economie, speculând foamea de bani din ce în ce mai mare a bugetului de stat.  Ca să-și finanțeze deficitele bugetare și de cont curent, statul și-a propus să împrumute doar anul acesta vreo 50 miliarde lei de pe piață internă și vreo 3 miliarde euro de pe piețele internaționale.

Trebuie sa înțelegem ca împrumuturile costa. Cam vreo 2,5 miliarde euro anual. Daca in ianuarie, randamentul la titlurile de stat era de 3,23%, acum a ajuns 3,80% si va trece de 4% pana la sfarsitul anului. În timp ce noi ne împrumutăm din ce în ce mai scump, Ungaria “antioccidentalului” Victor Orban a reuşit performanţa să lanseze în octombrie o emisiune de titluri de stat de 15 miliarde de forinţi. Surpriza! A avut loc o suprasubscriere de 49 de miliarde de forinţi, in conditiile in care statul dadea o dobândă negativă de -0,2%. Cu alte cuvinte, la scadenta, finantatorii pleaca acasa cu mai putin bani decat au imprumutat.

Deci iata cum o tara cu o populatie si o suprafata reprezentand jumatate din populatia si suprafata Romaniei si cu un PIB cu 60 miliarde euro mai mic decat al nostru, se bucura de o mult mai mare favorabilitate si incredere in randul investitorilor si finantatorilor straini.

Aviz amatorilor, adica Tudose & Company. – declarație Remus Borza, deputat independent

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.