Acasă Opinii/Analize Ce spune Remus Borza referitor la explozia prețurilor la alimente

Ce spune Remus Borza referitor la explozia prețurilor la alimente

DISTRIBUIȚI
remus_borza

148763 – 23112017  –“Preţul energiei electrice este reglementat pentru populaţie, până la 31 decembrie, într-o proporție de 10%. Restul de 90% din coșul casnic, se achiziționează din piața concurențială. Sunt doi furnizori care livrează energie la preț reglementat de ANRE în acest coş – Nuclearelectrica şi Hidroelectrica – la un preţ ponderat de 135 de lei/MWh.

Sigur că celor cca. 8 milioane de consumatori casnici nu li se facturează la 136 lei megawattul, ci la 500 lei, pentru că intervin taxe de cogenerare, de transport, furnizare, distribuţie, certificate verzi, accize, tva, etc. În orice caz, la populaţie, preţul energiei nu a explodat. Au fost, însă, două creşteri – una la 1 iulie cu 8% şi încă una, la 1 octombrie, de 5%. Per total, putem vorbi de o creştere de 13%. Un kilowatt este 0.41 lei. O familie consumă în jur de 100KWh/luna. Asta înseamnă 41 lei. 13% în plus înseamnă 5 lei. Majoritatea celor 8 milioane de consumatori casnici pot face față unei facturi de electricitate mărite cu 5 lei, câtă vreme cel mai prost pachet de țigări costă 15 lei.

Într-o economie de piaţă, toate utilităţile trebuie plătite la preţul pieţei. Înţeleg să subvenţionăm preţul utilităţilor pentru acei cetăţeni care, într-adevăr, nu au suficiente venituri. Mă refer la acei consumatori vulnerabili care sunt definiţi încă din 2012 prin legea energiei.

Manifest empatie pentru cetăţenii defavorizaţi şi sunt de acord să îi susţinem cu o subvenție, doar pe cei cu risc de excluziune socială, nu pe toţi consumatorii casnici din România. Dintr-un studiu făcut de ANRE rezultă că 80% din consumul anual casnic de energie este facturat către doar 20% din cei aproape 8 milioane de consumatori casnici. Concluzia este simplă. Cine are bani, consumă mult. Cei cu venituri mai mici, consumă mult mai puțin. Sunt peste 4 milioane de consumatori casnici care au un consum sub 40 KWh/lună, asta înseamna o factură de 16 lei/lună. 13% în plus înseamnă 2 lei/lună. Oricum, prețul la energie furnizat populației este mult mai mic în România decât în alte țări din Europa. Aici avem un preț de 13 eurocenți cu taxe incluse față de 22 eurocenti în Spania și Portugalia, 24 eurocenți în Italia sau 30 eurocenți în Germania.

Aceeași intoxicare operează și în piața de gaze cu referire la explozia prețului gazului livrat populației. De la INS, aflăm că în 2017, prețul la gaze livrat populației a „explodat” cu 1,41%. O gospodărie are un consum mediu lunar de 70 mc gaze. Un metru cub costă 1,3 lei, asta înseamnă o factură lunară de 91 de lei. Majorarea de 1,41% înseamnă 1,2 lei în plus pe lună. Ar fi cazul să abandonăm demagogia și populismul.

Mai nou, prețul la alimentele de bază a crescut ca urmare a „exploziei” prețului la utilitățile energetice: energie, gaze, carburanți. Într-adevăr, de la 1 octombrie, s-a reintrodus supraacciza pe carburanți. Asta inseamna 32 de bani în plus la litru de motorină sau benzină. Cârcotașii de serviciu, au facut și din acciza asta o catastrofă națională, omitând că în toate țările din Europa se practică o astfel de acciză. Și în România am avut acciza la carburant vreo 15 ani până la 1 ianuarie 2017. Chiar și reintroducând supraacciza, ponderea taxelor în prețul carburantului la pompa în România este 50% în condițiile în care media europeană este de 60%. Astăzi, prețul carburantului în România este de 1,1 euro/litru față de o medie europeană de 1,3 euro/litru. O să mai demontez un mit care circulă n industria transportatorilor și anume că motorina ar fi mai ieftină la unguri sau austrieci. În această săptămână, 1 litru motorină în România este 1,124 euro, în Ungaria 1,175 euro, în Austria 1,132 euro.

Dublarea prețului la ouă sau creșterea cu 50% a prețului la unt, precum și majorarea semnificativă a prețului la alte alimente, nu este consecința creșterii prețului la utilitățile energetice. Ponderea energiei și a carburanților în cost produs este maxim 3-4%. Că doar nu ne imaginăm că găina sau vaca mănâncă energie sau bea petrol. Nici creșterea prețului energiei pentru consumatorii industriali nu justifica explozia prețurilor la alimente. Prețul mediu al unui megawatt, pe primele 10 luni, tranzacționat pe PCCB sau PC-OTC este de 166 lei față de 157 lei pe primele 10 luni din 2016, adică a crescut cu 6%.

Producătorii, distribuitorii și comercianții de bunuri profită de orice pretext pentru a-și majora prețurile. Asta arată doar lăcomie țn a-și maximiza profiturile și dispreț față de consumator. Ei sunt pincipalii vinovați de escaladarea prețurilor la alimente și bunuri de larg consum”, a transmis deputatul Remus Borza prin intermediul unei declarații de presă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.