Acasă Politic Daniel Olteanu: Angajatorii vasluieni sunt sabotaţi

Daniel Olteanu: Angajatorii vasluieni sunt sabotaţi

DISTRIBUIȚI

148478– 07112017 –  Deputatul liberal Daniel Olteanu critică dur politica promovată de actualul Executiv, care sabotează mediul de afaceri din județul Vaslui și zonele subdezvoltate, unde, în loc de sprijin din partea statului, întreprinzătorii au parte de măsuri care descurajează puținele inițiative private din aceste regiuni. Olteanu solicită transformarea angajatorilor vasluieni, care abia supraviețuiesc piedicilor birocratice și competiției cu firmele din București și din județele în care statul a investit masiv, în prioritate națională. În cadrul unei declarații în Parlament, deputatul liberal a atras atenția asupra provocărilor la care sunt supuși întreprinzătorii din județul Vaslui. Pe lângă lipsa investiţiilor în infrastructură, care determină costuri mai mari pentru angajatori și plafonarea economiei locale, Daniel Olteanu acuză politicile de stimulare a mobilităţii forţei de muncă, politici care pun o presiune uriașă pe umerii angajatorilor vasluieni. Referindu-se la programul Start Up Nation, în urma căruia doar câteva zeci de antreprenori din Vaslui vor beneficia de sprijin financiar, deputatul liberal susține că astfel de inițiative nu fac decât să adâncească prăpastia între regiunile bogate şi cele sărace, a căror șansă rămân marile investiții în infrastructură, pe care Guvernul trebuie să și le asume prin proiectul de buget pentru anul 2018.

“Conform datelor oficiale, mai puţin de 15% din populaţia judeţului Vaslui este salariată şi mai puţin de 10% este angajată în mediul privat. Este foarte probabil ca datele acestea să fie unice nu doar în Moldova, cea mai izolată regiune a Uniunii Europene, ci unice la nivel naţional. În aceste condiții, trebuie să ai un curaj vecin cu inconştienţa să-ţi asumi, în Vaslui, calitatea de angajator. Nu doar că nu eşti stimulat cu nimic, dar măsurile pe care statul le ia sunt ca să-ţi facă viaţa mai grea.

Cei nici 6.000 de angajatori din judeţul Vaslui, la fel ca toți întreprinzătorii din zonele sărace, trebuie transformaţi în prioritate naţională. Pe lângă contextul general, ei sunt obligați să facă faţă unor provocări suplimentare, şi amintesc aici doar două.

Prima este lipsa investiţiilor majore ale statului, mai ales în infrastructură, fapt care determină atât costuri mai mari pentru aceşti angajatori, cât şi plafonarea economiei locale. Din uriaşul buget alocat investiţiilor de către stat, în Vaslui ajunge un procent care începe cu 0.

În al doilea rând, politicile de stimulare a mobilităţii forţei de muncă nu fac decât să pună o presiune imensă pe umerii angajatorilor vasluieni, care, după ce că sunt nevoiți să facă faţă lipsei totale a investiţiilor în infrastructură, trebuie să concureze cu firmele din Vestul țării sau din Bucureşti, acolo unde statul a investit miliarde de euro, și rezultatele se văd, notează deputatul Daniel Olteanu, care subliniază că, deși aplică pentru ajutoarele de stat și își propun crearea de noi locuri de muncă, foarte puțini antreprenori din Vaslui primesc finanțare în cadrul programelor guvernamentale.

Chiar și atunci când există iniţiative punctuale în mediul privat, statul îşi bate joc şi de ele. Astfel, după ce au fost puşi să concureze pentru aceiaşi bani cu întreprinzătorii din regiunile dezvoltate, doar câteva zeci de antreprenori vasluieni vor avea acces la programul Start Up Nation, un program care va adânci prăpastia între regiunile bogate şi cele sărace. Mai mult, atunci când companii din Vaslui, care activează în producţie, aplică pentru ajutoare de stat și îşi asumă crearea a sute de locuri de muncă, ele sunt respinse de la finanţare.

Toate acestea sunt politici guvernamentale de sabotare a întreprinzătorilor vasluieni şi din celelalte zone sărace. Vă solicit să transformăm această categorie în prioritate naţională şi să nu ne mai batem joc de puţinele iniţiative private care supravieţuiesc în această zonă.

Dacă vrem salarii care să fie majorate, primele dovezi de bună-credinţă din partea autorităţilor de stat trebuie să fie punctuale: comunicarea unor mari investiţii în infrastructură în zonele sărace, prin proiecte demarate prin bugetul pe 2018, şi acceptarea la finanţare a proiectelor venite din partea companiilor din Vaslui şi din celelalte zone sărace, care aplică în programe implementate cu fonduri de la bugetul de stat”, a declarat deputatul Daniel Olteanu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.